Stamatović otvorio 12. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2023

Osnovna uloga autora koji su napravili ove filmove i nas domaćina koji smo im pružili priliku da to i prikažu publici jeste da sačuvamo sve one uspehe i prakažemo sav trud i napor koji sportisti ulažu kako bi te uspehe i ostvarili. Zlatibor i opština Čajetina svoj razvoj zasnivaju na sportsko-rekreativnom turizmu i zato i nije čudno da su se sportisti, filmski stvaraoci, Zlatiborci i naši gosti po 12-ti put okupili da proslave ovaj festival sporta – rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović otvarajući 12. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2023, koji je  poslužio kao inspiracija da se u regionu osnuju slični festivali, pre dve godine u Sloveniji i ovog leta u Crnoj Gori.

Na Zlatiboru smo počeli sa gradnjom ozbiljnog sportskog kompleksa sa 20-ak sportskih terena, nastavio je Stamatović, uskoro krećemo sa gradnjom profesionalnog golf terena, a nije daleko dan i kada će se na našoj planini takmičiti najbolji svetski automoto velikani, na našem budućem automotodromu. Uloga ovog festivala će i u budućnosti biti da predstavi uspehe budućih šampiona, ali i onih, uslovno govoreći, malih ljudi, koji nam pokazuju kako se kroz naporan rad, prijateljstvo i ferplej stiže do sportskih uspeha.

Savetnik predsednika Republike za kulturu, dirigent Dejan Savić, je rekao da Zlatibor nije provincija već krov Srbije i da će povodom jubileja 130 godina organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru predložiti lokalnu turističku organizaciju za jedno od najviših priznanja koje predsednik Republike dodeljuje istaknutim pojedincima i organizacijama povodom praznika Sretenja i Vidovdana. „Sportisti i radnici u oblasti kulture su najbolji ambasadori naše zemlje i veoma sam srećan da Srbija ima toliko uspešnih sportista čija ostvarenja inspirišu filmske radnicike da to i zabeleže“ dodao je Savić.

Na svečanom otvaranju festivala  dodeljene su nagrade „Gold gondola“ za životno delo fudbalerima Dušanu Saviću, Milovanu Obradoviću Drdi i Darku Pančevu čija će porodica primiti priznanje na svečanom zatvaranju festivala, karatistkinji Jovani Preković, odbojkaškom treneru Zoranu Terziću u čije ime je priznanje primila Tijana Malešević slavna odbojkašica, sportskom novinaru i publicisti Miroslavu Nešiću. Nagradu za  doprinos glumačkoj umetnosti u oblasti sporta dobio je glumac Milutin Mima Karadžić, a priznanje „Heroina sporta i života Nataša Kovačević“ dobila je paraatletičarka, bacačica koplja iz Kosjerića, Ivana Petrović. Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije povodom stogodišnjice postojanja, prilikom izložbe KSS koja će biti priređena poslednjeg dana festivala.

U večeri svečanog otvaranja festivala je prikazan ovogodišnji dokumentarni film „Dule Savić – A u Londonu muk“ autorke Branke Bešević Gajić, producenta Olivera Paunovića, a u naredna tri festivalska dana posetioce očekuju dokumentarna i filmska ostvarenja iz oblasti sporta iz 20-ak zemalja sveta. Projekcije filmova se odvijaju u sali Kulturnog centra na Zlatiboru i besplatne su za sve zainteresovane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *