JAGODINA- Udruženje za zaštitu životinja “Kućica za spas” poziva građane Jagodine koji vole životinje i brinu o njima da se pridruže inicijativi za otvaranje Prihvatilišta za napuštene životinje – JP Standard za javnost, kao i nadležne službe u Jagodini da počnu da sprovode Zakon o dobrobiti životinja.

“Tražimo prijem kod direktorke JP “Standard” kako bismo napravili zajedničku strategiju i kako bi konačno, posle mnogo godina bezuspešnih pokušaja, Prihvatilište uključilo civilni sektor u zbrinjavanje pasa, kako bi građani Srbije mogli da vide i udome te pse, što i jeste cilj zbrinjavanja napuštenih životinja. Podsećamo da komunalna inspekcija umesto da uloži napor kako bi priliv pasa na ulice bio manji (provera vlasništva, zakonski obaveznog čipa) inspektori uklanjaju poneku kućicu koju građani postave kako bi napušteni psi imali gde da se sakriju od hladnoće. Grad nema strategiju koja bi kroz humanost i opštu kampanju za poštovanje Zakona, doprinela smanjenju broja izbačenih pasa. Ti psi su naši sugrađani i umesto da zajedničkim snagama obezbedimo njihov bolji život, građani svedoče scenama “bacanja pasa” kako sami kažu. Činjenica je da većinu pasa koju zoohigijena pokupi, nikad više ne vidimo iako je obaveza da oni posle čipovanja, sterilizacije i vakcinacije budu vraćeni na stanište”, kažu u Kućici za spas.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama objavljena je fotografija čoveka koji svoj obrok deli sa napuštenim psom, a koja je imala samo pozitivne komentare i pohvale javnosti. Dan kasnije, radnici zoohigijene pokupili su baš tog psa iako je pas sterilisan, miroljubiv i pitom, što nije u opisu rada zoohigijene. Jagodina nema azil za trajno zbrinjavanje pasa, već Prihvatilište u kome se psi sterilišu, čipuju i vakcinišu te vraćaju na stanište do 30 dana, za šta se iz budžeta Grada Jagodine odvaja novac.

U utorak 7. novembra u jutarnjim satima u centru Jagodine, kako svedoče prolaznici, radnici Prihvatilišta  za napuštene životinje  JP “Standard” hvatali su napuštene pse i “ubacivali ih” u vozilo na nehuman način koji je uznemirio ljude i decu koja su prolazila.

Jagodinsko Prihvatilište za napuštene životinje – JP Standard odbacuje ove tvrdnje, međutim zvanično saopštenje o tome šta se događalo tog jutra nije objavila javnosti.