JAGODINA- Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini je danas primila u posetu važne goste iz Ambasade SR Nemačke: Miguela  Valterajta, rukovodioca odeljenja za štampu i kulturu u Ambasadi SRN, Janika Jesilkoca, saradnika u ambasadi kao i Birgit Šojrer,stručnog savetnika za nemački jezik u Centrali za školstvo u inostranstvu. Povod za posetu je bio predaja PASCH plakete gimnaziji čime je ona postala  partner Savezne Republike Nemačke u projektu „ Škole- partneri budućnosti“.

PASCH je skraćenica za „Škole – partneri budućnosti“. To je inicijativa nemačkog Ministarstva spoljnih poslova koja deluje širom sveta uključujući osnovne i srednje škole u kojima se intenzivno uči nemački jezik. To našoj školi otvara vrata  za razmenu učenika, razmenu nastavnika,stalnu brigu za nastavu nemačkog jezika u Gimnaziji, opremanje kabineta za nemački jezik nastavnim sredstvima , učestvovanje u mnogim projektima.

Ovu prestižnu plaketu škola je dobila zahvaljujući održavanju DSD ispita za nemačku jezičkudiplomu kao i predanom radu na učenju nemačkog jezika. Ispit se polaže u školi već 12 godina i besplatan je za  učenike.