PRIVREMENI ORGAN U REKOVCU ZADUŽIO GRAĐANE LEVČA 400 HILJADA EVRA (DOKUMENTI)

 

REKOVAC- Nije tajna da Opština Rekovac i javna preduzeća grcaju u stotinak miliona dinara duga, zbog toga je račun opštine često u blokadi, preduzeća daju u zalog mašine, ali bez ikakvog obzira na tu situaciju  Privremeni organ, imenovan od Vlade Srbije posle raspuštanja skupštine koji nema legitimitet građana, kako saznajemo zadužio je građane Rekovca za blizu 400 hiljada evra. Ukupan dug Opštine Rekovac sada se procenjuje na preko milion evra, a nezvanično i dva miliona,  što za lokalnu samoupravu od oko 8 hiljada stanovnika, prosečne starosti preko 60 godina, predstavlja kamen o vratu jer je nemoguće vratiti toliki novac iz realnih izvora, odnosno poreza. Pokušali smo nešto više o tome da saznamo od predsednika Privremenog organa i predhodno predsednika opštine, ali on nije želeo to da komentariše. Možda će posle izbora da se oglasi.

Dakle, Privremeni organ Opštine Rekovac doneo odluku o potpisivanju ugovora o dugoročnom zakupu nepokretnosti. Odluka je objavljena u Službenom glasniku, ali ugovor nije. Kako nezvanično saznajemo reč je o zakupu hale od preko hiljadu kvadrata po ceni od 5 evra po kvadratu mesečno plus PDV u narednih 5 godina. To ukupno iznosi blizu 400 hiljda evra Troškovi održavanja padaju na zakupca, odnosno opštinu. Ugovor je praktično neraskidiv, ukoliko želi da prekine ugovor opština mora da isplati celokupan iznos za zakup.

-Ko ima koga taj dobija subvencije. U Rekovcu privrednici nemaju mogućnost za takvu pomoć. Opština će zbog ovakvog ugovora da dođe u problem jer investitor ne vezuje ugovor sa vlasnikom nepokretnosti. Šta će da se dogodi ako investitor odustane, a opštini ostane ugovor o zakupu? Tu je očigledno da postoji neka druga namera, jer niko ne zna šta bi posle toga opština radila sa halom, izuzev onoga ko je potpisao takav ugovor. Naša opština će tek da zalivadi od početka naredne godine. Kažu da je dug opštine 150, 160 miliona sigurno, a zvanično je prikazano 78 miliona, kaže levački privrednik.

Bivši odbornici tvrde da Skupština nije donela odluku o tome, samo je pročitano pismo o namerama i diskutovano je na tu temu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *