Na Božić 7. januara 1993. godine, u selo Kravica, gde su meštani slavili Božić, upalo je više od 3.000 pripadnika muslimanskih snaga iz Srebrenice. Ubijeno je 49 muškaraca, žena i staraca. Najstarija žrtva Mara Božić imala je 84 godine. Za genocid u Kravici ni posle 31. godine niko nije odgovarao. U Kravici kod Bratunca odata pošta i položeno cvijeće uz spomen-krst za 3.267 ubijenih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.Fadila Mujić iz udruženja “Majke Srebrenice” priznala je svojevremeno da je znala i učestvovala u napadu na Srbe u Kravici na Božić 1993. godine.

Јutro na Božić 1993. godine u selu Kravica, iako ratno, osvanulo je svečarski. Meštani su slavili Božić i spremali se za odlazak u crkvu. Ono što je usledilo, preživeli kažu, ne može se ni zamisliti. Na selo se sručilo više od 3.000 pripadnika muslimanskih snaga iz Srebrenice. Srpskih vojnika, pričaju, nije bilo više od 300. Ubijeno je 49 muškaraca, žena i staraca. Najstarija žrtva Mara Božić imala je 84 godine. Spaljeno je 690 kuća i pomoćnih objekta, srušena crkva, prekopana groblja. Dva meseca selo je bilo pod opsadom muslimanskih snaga. Za zločine u Kravici niko nije odgovarao.

U bratunačkom selu Kravica služen je parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susednih zaselaka stradalih  u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 brutalno ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić 1993. godine.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Republike Srpske nastaviti da dokumentuju i iznose istinu o tome šta se zaista desilo na području bratunačke mjesne zajednice Kravica, gdje je izvršen stravičan zločin na srpskim stanovništvom.

Višković je rekao da za taj zločin niko nije odgovarao ili je bilo pokušaja odgovornosti, te istakao da kad-tad mora doći ruka pravde koja će pokazati da nisu nastradali samo Bošnjaci, nego i Srbi.

On je podsetio da se ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srbenici Naseru Oriću dva puta pokušalo suditi za ove zločine, ali da je Sud BiH sud nepravde koji je odlučio da za ove žrtve ne treba niko da odgovara, te da je to bio legalni vojni cilj kada ljudi slave Božić u svojim kućama i sa porodicama.

– To je BiH. To je ta priča i te takozvane međunarodne zajednice koja i zločine i žrtve deli u BiH – rekao je Višković novinarima u Kravici kod Bratunca gde je odata pošta i položeno cvijeće uz spomen-krst za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.

Predsednik Milorad Dodik je naglasio da ni 31 godinu nakon genocida nema imena ubica i zločinaca, te da to potvrđuje kakva se politika vodi protiv Srba i Republike Srpske i kako se na podmukao način falsifikuje istorija.

Foto Vlada Republike Srpske