Danas je Dan Republike Srpske, koja je nastala pre 32 godine. Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je svečani defile, centralni događaj obeležavanja Dana Republike Srpske. Učestovalo je oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske. Svake godine svečani defile ostavio je pečat obeležavanju Dana Republike, a ovogodišnji će se, zasigurno, dugo pamtiti. Svečani defile povodom Dana Republike Srpske počeo je predajom raporta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, usledio defile, pa dron šou i koncert.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikom ne želi loše i slavi svoj rođendan – 9. januar i da niko ne može da joj uskrati to pravo. – Republika Srpska ima sjajan narod, hvala vam svima koji ste ovdje s nama, da pokažemo da smo okupljeni, da se poštujemo i volimo i da smo u miru, sabrani i da znamo šta radimo – rekao je predsjednik Srpske. On je naglasio da je Republika Srpska postigla veliki napredak za 32 godine postojanja, podsjećaju da je 30.000 ljudi dalo život za odbranu Republike.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH. Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ustavni sud BiH je, na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, doneo presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu sa više od 99 odsto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske.