Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je u Vladi Srbije Svetosavske nagrade za 2023. godinu istaknutim pojedincima i predstavnicima institucija i čestitala im na tom priznanju. Među angrađaenicam iz Pomoravslkog okruga su Akademija Filipović DOO iz Jagodine i Vasilisa Milojković, učenica 8. razreda, Osnovna škola ,,Vuk Karadžić“ iz Ćuprije.

U obrazloženju dodeljenih nagrada stoji

Akademija Filipović DOO, Jagodina

Za izuzetan doprinos povećanju ulaganja u obrazovanje i rezultate u sistemu stalnog stručnog usavršavanja.Akademija Filipović DOO je organizacija koja se od 2003. godine bavi neformalnim obrazovanjem zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.Do sada je samostalno ili sa partnerima akreditovala 73 seminara za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, 11 konferencija i niz tribina koje je pohađalo više od 80.000 polaznika.Naročito se ističe doprinos ove organizacije u razvijanju veb platforme „Školski informacioni sistem”, koji koristi veliki broj ustanova obrazovanja i vaspitanja, i to ne samo u našoj zemlji, već i u regionu. Ovaj inovativni sistem olakšava ustanovama rukovođenje i izradu niza školskih izveštaja i druge prateće dokumentacije.Doprinos sistemu obrazovanja Akademija Filipović DOO iz Jagodine dala je i kroz veb aplikaciju E-portfolio nastavnika, učenika i direktora, koja predstavlja novi alat u domenu dokumentovanja, analize i vrednovanja rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Podrškom zaposlenima iz sistema obrazovanja u nastojanjima da obrazovanje prati savremene trendove i inovativnost u nastavi, kao i celoživotno učenje, ova organizacija ističe se kao jedna od važnih partnera u obrazovanju.

Vasilisa Milojković, učenica 8. razreda, Osnovna škola ,,Vuk Karadžić“, Ćuprija

Za svestranost i osvojene nagrade iz oblasti prirodnih, društvenih nauka i umetnosti. Vasilisa se, osim visokih postignuća u oblasti istorije, tehnike i tehnologije, književnosti, ističe i brojnim talentima i  interesovanjima. Pohađa i Muzičku školu ,,Dušan Skovran“. Dobitnica je državnih nagrada: prve nagrade na takmičenju iz tehnike i tehnologije; treće nagrade na takmičenju Književna olimpijada; prve nagrade na takmičenju iz istorije; treće nagrade na takmičenju iz geografije. Učestvovala je na više od 20 opštinskih i okružnih takmičenja iz različitih oblasti i dobitnica je brojnih priznanja na različitim literarnim konkursima. Pohađala je programe IS Petnica i Dečije književne kolonije. Piše pesme i stvara svoje prve romane. Učesnica je mnogih vannastavnih aktivnosti koje realizuje lokalna zajednica, različite organizacije i savezi. U slobodno vreme bavi se plivanjem, glumom i  jahanjem. Pokazuje empatiju prema drugima.