Sa 461 glasom “za” i 53 “protiv”, Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom se Beograd poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji.

Dokument koji su usvojili evroparlamentarci poziva na upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći EU Srbiji popravljanjem izbornih uslova.

Nisu glasala 43 poslanika od 557 koji su bili u sali parlamenta.

Evroparlamentarci očekuju konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno pre narednih izbora.

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu koju bi sproveli “respektabilni međunarodni eksperti i institucije, kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd”, jer, kako se navodi, “neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izveštaj OEBS-a i ODIHR-a”.

EP podržava i brzo slanje “ad hok misije za utvrđivanje činjenica” u Srbiju, uz samo učešće EP-a.

Evropski parlament naglašava da “pregovori sa Srbijom mogu da se nastave samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti sprovede preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima”.

“Ako Srbija ne popravi izborne uslove, ili ako istraga pokaže direktnu umešanost srpskih vlasti u izbornu prevaru, EU fondovi treba da budu suspendovani, zbog grubog kršenja vladavine prava u slučaju izbora”, napominje se u Rezoluciji.

Rezolucija nije pravno obavezujuća.