SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović boravio je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Francuskoj, gde je učestvovao u nizu uspešnih sastanaka. Na prijemu u Ambasadi Srbije u Parizu imao je konstruktivne razgovore sa Njenom ekselencijom ambasadorkom Anom Hrustanović o privrednim potencijalima i investitorima iz Francuske, gde je Svilajnac prepoznat kao jedna od najatraktivnijih lokacija u Srbiji za investiranje.

Drugog dana posete, Milanović je potpisao Sporazum o saradnji sa predsednicom  francuske opštine Dransi, Od Lagard, kojim se stvaraju čvrsti bilateralni odnosi opštine Svilajnac i opštine Dransi sa tendencijom bratimljenja:

“U Dransiju živi najviše Svilajnčana iz dijaspore i to je bio povod za uspostavljanje bliže i konkretnije saradnje, koju je inicirao Goran Jablanović, predsednik Udruženja “Biseri”. To je francusko-srpsko udruženje koje promoviše srpsku kulturu i folklor. Ova saradnja će omogućiti realizaciju zajedničkih projekata i međusobnu razmenu znanja i iskustva” – izjavio je Milanović istakavši zajedničku želju za unapređivanjem istorijskih i tradicionalnih veza koje dugo povezuju Svilajnac i Dransi, ali i Srbiju i Francusku.

Saradnja dve opštine odvijaće se naročito u oblasti privrede, sporta, kulture, ekologije i turizma, a razmenjivaće se iskustva u administraciji i politici upravljanja jedinicama lokalne samouprave.

Prema rečima Predraga Milanovića organizovaće se zajednički događaji, seminari, sportska takmičenja, izložbe, koncerti, festivali, posete delegacija, kao i razmena učenika i nastavnika i mnoge druge ekonomske aktivnosti.

Gradonačelnica Dransija Od Lagard izrazila je zadovoljstvo zbog međusobnog povezivanja i istakla da je cilj stvaranje okvira za razvoj dugoročnog prijateljstva.

Dogovoreno je da ona poseti opštinu Svilajnac u maju ove godine i da se procedura bratimljenja sprovede što pre.

Sastanku je prisustvovao i Stefan Butors, predsednik francuskog Komiteta za bratimljenje, kao i Tijana Jovanović, direktorka Slobodne zone Svilajnac.