JAGODINA- Počeli su jubilarni 50. Dani komedije u Jagodini. Glumac Somborskog pozorišta Saša Torlaković, koji je rođen u Jagodini, večeras je proglasio otvorenim festival smeha.

-1971. godine rodio se festival Dani komedije, bio je revijalnog karaktera, a već naredne godine, kada su ustanovljene propozicije festival je bio takmičarski. Propozicije nisu menjane i to je jedan od velikih kvaliteta festivala koji u naslovu ima komediju. Po oceni publike 1972. pobeila je predstava Buba u uhu sa maestralnim Nikolom Simićem u režiji Ljubiše Ristića, ta predstava JDP igrana je do smrti velikog glumca. Takođe, te godine za najbolju režiju nagrađen je Branko Pleša i dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi Razvojni put Bore Šnajdera. Kada bi ovaj prostor mogao da progovori zamislite šta bi nam sve ispričao o proteklih 50 godina. Imali ste tu privilegiju da gledate najveće od najvećih koji su hodali ovom scenom. Zamolio bih vas da u to ime i u ime onih koji su nas napustili, umesto minutom ćutanja, da ih pozdravimo aplauzom, rekao je Torlaković na otvaranju i salom se prolomio aplauz.

Prve večeri festivala igrana je predstava Aleksandra Popovića ,,Razvojni put Bore Šnajdera” – Jugoslovensko dramsko pozorište u režiji Egona Savina. U predstavi igraju Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić.. Ocena publike 4,81

Otvaranju festival predhodilo je otvaranje izložbe festival „Dani komedije“ – počeci i trajanje (1969 – 1972 – 2023), promovisana je monografija „Pola veka borbe za smeh – Dani komedije, prvih pedeset godina“. Dodeljeno je sedam Velikih povelja i dvadeset zahvalnica za doprinos razvoju festival. Velike povelje su dodeljene Ministarstvu kulture i Gradu Jagodina, te pojedincima Aleksandru Avramoviću, Živoradu Đorđeviću, Slobodanu Štetiću, Radomiru Putniku i postuhmnu Dobrici Milićeviću.

-Nekada smo se smejali bezazlenim sitnicama, danas  samo kada je nešto duboko, teško… Valjda nam je takav život i moramo tako da se određujemo prema smehu koji je svojstven jedino čoveku, a Jagodinci baš umeju da se smeju kada je komedija u pitanju. Očigledno je da su sada izrasle neke nove generacije gledalaca, odškolovane na tradiciji Dana Komedije, na tradiciji koja je opredeljenoj na žanru i načemu što je teritorijalno. To je oduvek bio festival najboljih komediografskih ostvarenja pozorišnih kuća Srbije. Nešto se tu danas menja čime ja nisam zadovoljan,ali ko sam ja da posle 50 godina nešto zakeram, kazao Đorđević.