MORATORIJUM ZA MHE U KRALJEVU –  UGROŽENA STUDENICA

Najkritičnija situacija je trenutno u studeničkom kraju, kaže Goran Nikolić iz Inicijative spasimo Studenicu, meštanin Ušća i zakleti borac za zaštitu prirode, veliki ljubitelj reka i planina.

–  I pored obećanja predsednika države krajem 2021. da možemo mirno da spavamo i da će biti zaštićene sve reke južno od Kraljeva i malog zatišja, krenuli su ponovo na reku Studenicu. Mi smo na planove za izgradnju MHE podneli dosta primedbi. Građani su se masovno uključili, iako je sve bilo dosta blokirano. Naime, ljudi iz drugih mesta  nisu mogli primedbe elektrinski, već su morali da dođu lično u Kraljevo, što je bilo čudno bilo. Uspeli smo, ipak, pedesetak primedbi da pošaljemo, dosta stručnih i emotivnih, zbog manastira Studenice i reke Studenice. Taj zahtev investoitora trenutno je odbačen, ali se nadamo da će to biti trajno. U studeničkom kraju napadnuta je i Grajićka reka sa svoje četiri pritoke, a ugrožene su i reke na teritoriji Mlanče. Nadamo se da će država ovog puta biti ozbiljna i da neće dozvoliti da pojedinci budu jači od nje – kazao je Nikolić.

Građanske inicijative – Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva predali su odbornicima Grada Kraljevo 70 primeraka, po jedan za svakog, Inicijative za moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana (MHE) na teritoriji tog grada Kraljeva. Reč je o apelu odbornicima novog saziva da posle dve i po godine od podnošenja peticije – počnu rade u svrhu očuvanja reka Kraljeva.