OBELEŽEN DAN OPŠTINE SVILAJNAC

Svečanom akademijom u Centru za kulturu obeležen 29. jun, Dan opštine Svilajnac u prisustvu državnih predstavnika, opštinskog rukovodstva, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva.

 Na 29. jun  je  Ukazom Kneza Mihaila 1866. godine Svilajnac zvanično proglašen varošicom.

Svečanoj akademiji prisustvovali su mnogobrojni gosti iz gradova širom Srbije, a specijalni gosti bili su ambasador Republike Austrije, Kristijan Ebner, ambasador Republike Srbije u Austriji Marko Blagojević, pomoćnik ministra za evropske integracije Miroslav Gačević, i pomoćnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vladimir Radovanović.

Među gostima je bila i delegacija Srpskog centra u Beču i delegacija bratske opštine Kanjiža na čelu sa predsednikom Robertom Fejstamerom, kao i delegacija bratske opštine Radovljica, predstavnici sudstva, tužilaštva, vojske, i policije. Nakon filma koji je prikazao istorijski značajne projekte koji su realizovani u Svilajncu u proteklom periodu, o zadacima koji su u budućnosti govorio je predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

I ove godine opština Svilajnac nagradila je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Đaci generacije dobili su novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, a učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima po 30.000 dinara.

Povodom 29. juna, Dana opštine Svilajnac, uručena su društvena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima. Zahvalnice su dobili: Stefan Lazarević diplomirani vaspitač, Nikola Milenković, mladi poljoprivrednik iz Kušiljeva, Sportsko-atletsko udruženje “Duge staze”, Kulturno-umetničko društvo „Sinđelić” iz Svilajnca, kompanija LOTEKS GROUP d.o.o. koja je bila izvođač radova na izgradnji mosta preko Velike Morave kod sela Vojska. Opština Svilajnac dodelila je Zahvalnicu i Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasadi Republike Austrije, a u ime dobitnika zahvalio se ambasador Kristijan Ebner.

Prisutne goste pozdravio je i predsednik Srpskog centra u Beču Milan Vidović, koji je zvanično pozvao predstavnike opštine Svilajnac da učestvuju na tradicionalnom Svetosavskom balu u Beču 31. januara. Na svečanoj akademiji u programu su učestvovale članice Gimnastičkog kluba “Evita” iz Svilajnca i mlade talentovane glumce “Pozorištanca” Centra za kulturu, kao i Kulturno – umetničko društvo “Sinđelić”.