JAGODINA SE TRESLA 8 PUTA ZA MESEC DANA, MOGUĆ JAČI POTRES DO 4 RIHTERA

Tlo u Jagodini treslo se neverovatnih osam puta za mesec dana. Reč o slabijim potresima, od kojih se najjači 2,6 stepeni po Rihteru desio pre mesec dana, seizmolozi kažu da ovakvo ponašanje tla može da nam ukazuje na određene promene u bliskoj budućnosti, odnosno zemljotres magnitude 4 koji može da uzrokuje manja oštećenja. Prema rečima seizmologa Slavice Radovanović, ako se trese nekoliko puta Jagodina, ne mora da znači da će se baš u njoj dogoditi jak zemljotres, već u širem prostoru.

– Ima tu jedan veći prostor koji ograničavaju Velika Morava, Zapadna Morava na severu do Mladenovca, gde se seizmička aktivnost poslednjih godina podigla. Ako se kroz mesec dana ovako nastavi, da se tu i tamo dešavaju tako slabi zemljotresi, pa počnu i češće da se dešavaju, to bi mogao biti znak da će biti jakog zemljotresa u uslovno rečeno neposrednoj budućnosti, a ta neposredna budućnost možda bude godinu dana – navela je sagovornica i dodala da je nemoguće reći kog dana, čak i kog meseca će se dogoditi:

– Jedini način je dobra gradnja, u skladu sa propisima, i praćenje aktivnosti.

Ona je podsetila da je i kod Kladova bio zemljotres magnitude 4, i objasnila da i Jagodinu i Ćićevac, povezuje jedan veliki sistem raseda kojim se seizmička energija prenosi iz prostora Jadrana preko Dinarida na Karpatobalkanide.

– Videćemo šta će se dešavati, ali ako ovaj broj zemljotresa, čak i na ovom nivou magnitude 2, nastavi da se uvećava, onda bio to bio signal da bi se u tom prostoru – Kragujevac, Svilajnac, Jagodina, Mladenovac, do Homoljskih planina, kako zovemo taj prostor Šumadije, mogao dogoditi zemljotres magnitude 4, a da ovi slabi zemljotresi i njihovo pojavljivanje samo sugerišu da je se seizmička aktivnost stalno u porastu i da će se neminovno jednog trenutka dogoditi jači zemljotres – precizirala je Slavica Radovanović