PROSLAVLJENI SVETI NOVOMUČENICI  JASENOVAČKI, ŽIVOTINJSKA PROVOKACIJA MUSLIMANA U GARAVICAMA

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske danas  je molitveno obavljena  proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje su Hrvati i Bošnjaci sproveli nad pripadnicima srpskog naroda u drugom svetskom ratu na svojoj teritoriji. Posle Liturgije na humci u Spomen kompleksu Jasenovac obavljeno je lomljenje slavskog kolača i osveštan je izložbeni prostor nekadašnje ustaške bolnice.

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih održava se u spomen na žrtve genocida koje je hrvatska država sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u drugom svetskom ratu na celokupnoj svojoj teritoriji.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac u drugom svetskom ratu, Hrvati i Bošnjaci – ustaše su ubile 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma. Preživjeli logoraši u Jasenovcu krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a od njih 1.073 samo je 169 uspelo da se dokopa slobode. Partizani nikada tokom rata nisu pokušali da oslobode Jasenovac, to su uradili logoraši. Hrvatska država je jedana u sitoriji čovečanstva koja je formirala logore za desetine hiljada srpske dece u Jasterbarskom i Sisku. Deca su umirala od gladi i bolesti ili su pokatoličena.

Političari iz Republike Srpske su oštro reagovali zbog postavljanja ratne zastave BiH sa „zlatnim ljiljanima“ u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gde je danas obeležana 83. godišnjica stradanja 12.000 Srba koje su u tom području pobili Bošnjaci i Hrvati- ustaše.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je postavljanje zastave „sunovrat civilizacije, užas i poniženje“.On je naveo da „muslimanima nije u interesu da se čuva istina o stradanju Srba, jer su upravo Garavice jedno od većih srpskih stratišta u drugom svetskom ratu, koje je delo njihovih krvavih ruku i monstruoznih umova“.