ĆUPRIJA- Vek i po Čitališta u Ćupriji biće obeležen u utorak 25. decembra u Narodnoj biblioteci Dušan Matić izložbom starih i retkih publikacija, kao i biblitečke građe Zavičajnog odeljenja. U 16.30 u sali ŠOMO Dušan Skovran je  svečana akademija na kojoj će gost biti savetnik ministra kulture dr Dragan Hamović, nastupiće dečiji hor Dar i glumac Aleksa Radojlović, u 18 sati koncert Ljubavni dueti i arije iz opera Mocrta.

Povodom obeležavanja 150 godina od osnivanja prve Čitaonice u Ćupriji, gost Narodne biblioteke “Dušan Matić” bila je Ljiljana Habjanović Đurović, najčitanija srpska književnica poslednjih 20 godina. Tom prilikom ona je promovisala novi roman “So zemlji”, najprodavaniju knjiga na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a reč je priči o Svetom Vasiliju Ostroškom, odnosno Stojanu Jovanoviću iz Sela Mrkonjići kod Trebinja.

– Za Svetog Vasilija znam od kada znam za sebe. On je veoma omiljen svetitelj, trudila sam se da ne izneverim i to kako ljudi doživljavanju Svetog Vasilija. Trudim se da najbolji način prikažem ono što vidim i osećam. Mitropolit Afilohije je pročitao rukopis i rekao ,,lepo ste to napisali”. To je najveći kompliment, jer mitropolit smatra da mnogo hvaliti nekog to je pogibeljno za njegovu dušu, budi gordost. Dao je blagoslov da knjigz objavim i da sa njim mogu i pred narod i pred boga, kazala je Ljiljana Habjanović Đurović.