PARAĆIN- Fond za političku izuzetnost u saradnji sa ambasadom Holandije i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti započeo je projekat ,,Za više žena na mestima odlučivanja”. Među osam loklanih samoprava je Paraćin, gde su predstavljeni rezultati istraživanja na tu temu.

– Svega 7 odsto žena su na mestima odlučivanje, a polovinu zaposlenih u lokalnim samoupravama čine žene, i ideja je da podelimo iskustva na nacionalnom nivou i da vidimo mogućnosti za saradnju kako da unapredimo naš rad i budemo još vidljivije na mestima kojima se donose odluke i gde leži moć. U Paraćinu postoje jake ženske mreže, žene su na funkcijama, što je potencijal za sledeći korak  kazala je Svetlana Stefanović iz FPI.

Predavanja na tu temu održana u Bačkom Petrovcu, Nišu, Zrenajninu, Preševu i Novom Pazaru. Nacionalna koncefencija biće održana u trećoj nedelji marta.

-Moj lični utisak je da su žene na javnim funkcijama mnogo sistematičnije, staloženije, pokazuju više empatije za onim kojima rukovode i opština Paraćin je uspešnoću žena koje su se bavile politikom i  poslovima u javnim institucijama došla do toga da ima velikog broj žena na izvršnim funkicijama u odnosu na druge opštine. U sadašnjim okolnostima pokazalo se da su žene mnogo otpornije na pretnje, pritiske i ucene od strane koji bi da se bave politikom na način koji nije dozvoljen prema propisanim normama i koje važe u demokrataskim zemljama. Skupština je ta koja formira većinu na vlasti. Pokazalo se u dramatičnim trenucima žene bile spremne da se odupru pritiscima i pretnjama, da su mnogo hrabrije od muškaraca, rekao je predsednik opštine Saša Paunović