JAGODINA- Povodom obeležavanja jubileja 800 godina  vekova SPC, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini postavljena je izložba i predstavljena publikacija „Stare rukopisne i štampane knjige na teritoriji Arhijerejskog nemesništva beličkog“. Ovo izdanje Arhijerejskog namesništva beličkog kao koizdavač podržao nastojatelj manastira Jošanice  arhimandrit Evtimije, a realizacija projekta je sprovedena u saradnji sa narodnom bibliotekom „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Autori publikacije su protonamesnik Milomir Todorović i Nada Dimitrijević, viši bibliotekar.
U pretpraznične božićne dane, foaje Fakulteta pedagoških nauka bio je premali da primi sve one koji su želeli da prisustvuju ovom prazniku kulture i pismenosti u Jagodini. Hor crkve Svetih apostola Petra i Pavla pod rukovođenjem Ljiljane Milesunić Marković otvorio je ovo svečano veče himnom Presvetoj Bogorodici. Posle uvodne reči autorke Nade Dimitrijević, reč je uzeo vladika Jovan koji je naglasio važnost očuvanja stare pisane i štampane reči. Naročito koliko je to važno u prespektivi dugog i plodnog trajanja kulture jednog naroda kao što je to srpski narod. Savetnica ministra za kulturu i informisanje, Gordana Gavrić, iskazala je svoje oduševljenje velikim trudom i radom autora publikacije, te ukazala na njen značaj za kulturu Srbije. Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, đakon dr Zoran Ranković, podsetio je prisutne na početke slovenske pismenosti i njegove utemeljivače, kao i na posebno mesto u našem društvu onih koji su na putu očuvanja i nastavljanja njihovog prosvetiteljskog dela. Dr Žarko Vojnović, načelnik odeljenja za bibliografiju u Narodnoj biblioteci Srbije, skrenuo je pažnju prisutnih na izuzetan entuzijazam autora publikacije. On je naglasio da je Jagodina, kao manja sredina u kojoj je došlo do priređivanja ovakvog dela, jedan izuzetak, s obzirom na to da su uobičajena mesta za ovakve poduhvate veliki akademski centri.
U pozdravnoj reči, otac Milomir Todorović je pre svega zahvalio vladici Jovanu na blagoslovu i prisustvu, zatim svim učesnicima i saradnicima na realizaciji projekta i pozvao sve prisutne da pogledaju pripremljenu izložbu, kao i izložbu o životu i radu igumanije manastira Vraćevšnice Ane Adžić, kćerke čuvenog osnivača Učiteljske škole u Jagodini, Sretena Adžića

autor veroučitelj Uglješa Urošević.