Održan 13. Šljivovački sajam rakije „Rakijada“

13. Šljivovački sajam rakije u zlatiborskom selu Šljivovica otvorio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović tradicionalnim potpaljivanjem kazana – čučavca, a u svom obraćanju prisutnima podsetio je na značaj očuvanja tradicije i tradicionalnog pečenja rakije, kao i samog brendiranja zlatiborske „Šljivovice“. Posle zdravica, program je nastavljen nastupima kulturno-umetničkih društava, trubačkog orkestra, frulaša, guslara i pevačkih grupa, a u okiru ovogodišnjeg sajma upriličeno je i nadmetanje za najuređenije dvorište, najuređeniji voćnjak, kao i najbolje pripremljenu pitu savijaču.

Predsednik komisije za ocenjivanje dr Ninoslav Nikićević i članovi komisije dr Branko Popović i profesor dr Vele Tešević, od pristiglih preko 100 uzoraka rakije, od kojih je oko 80 individualnih proizvođača i oko 20 industijskih, nagrade su dodelili najboljima u sledećim kategorijama:

U kategoriji specijalne rakije u grupi destilerija zlatnu medalju je dobila  destilerija „Dodić“ iz Rogačice za rakiju klekovaču. U kategoriji specijalne rakije individualnih proizvođača zlatnu medalju je dobio Goran Jaraković iz Bioske za rakiju lozovaču. U kategoriji specijalne voćne rakije u grupi destilerija, zlatnu medalju je dobila destilerija „Kovačević“ iz Kuršumlije, za rakiju od maline.

Rakija od šljive – zlatna medalja:

Miloš Radovanović iz Šljivovice, Radenko Marković iz Užica, Dragan Kolaković iz Čajetine, Nemanja Nećić iz Barajeva, Risto Delić iz Šljivovice, Veligor Kostadinović iz Šljivovice, Tomislav Tomić iz Šljivovice, Dragan Cvetković iz Vrnjačke Banje, Milomir Dragutinović iz Karana (Trnava), Milan Dragutinović iz Branežaca, Luka Milojević iz Šljivovice, Aleksandar Delić iz Šljivovice, Zoran Ninčić iz Branežaca, Dušan Vojinović iz Branežaca, Dejan Rosić iz Branežaca, Aleksandar Zorzić iz Šljivovice, Ljubisav Nedić iz Koceljeva.

Rakija od šljive – velika zlatna medalja:

1. Željko Radeljić iz Branežaca, 2. Goran Jaraković iz Bioske, 3. Dobrisav Janjić iz Tripkove, 4. Boban Mladenović iz Aranđelovca, 5. Radovan Šućurović iz Šljivovice.

Nagrade dobitnicima su uručili direktor Eko agrara Marko Marić, direktorka Kulturnog centra Zlatibor Danica Šišović Jevtić i ispred Mesne zajednice Šljivovica Dejan Škodrić.

Organizatori: Opština Čajetina, Zlatiborski Eko Agrar, Kulturni centar Zlatibor, Turistička organizacija Zlatibor i Mesna zajednica Šljivovica.