GASTRONOMSKI MARATON UZ GUSLE U ETNO KUĆI

Srpski gastonomski maraton vrhunskog evrpskog kuvara Dejana Novakovića iz Jagodine uz guslarsko veče Stahinje Jokića u etno kući u Jovcu Nenada Pavličevića privukao je ljubitelje zdrave i domaće hrane, guslarskih pesmi, čiste prirode i najboljeg srpskog domaćeg vina sa padina Juhora.

Srpska etno kuća stara dva veka oživela je posle temeljnog sređivanja i u njoj su sada izloženi svi artefakti koji činili kuće od blata- čakmare iz 19 veka. Strahinja Jokić je na guslama dočarao pesme o Banović Stahinji, Vojniku Stojanu i Njegošu.Na meniju su bili domaći specijaliteti predjelo: resavski sir i udenica-suvo meso, kulen, kuvana jaja i proja, glavno jelo: sač o divljači sa gronikom i pečurkama : vrganj, lisičarka, srndaći, mlečne bele, krompir paprikaš od fazana, slata: turšija, kiseli krastavac i paradajiz, domaći hleb, poslastice: mafini sa sirom i medenjaci. Služene su rakije od divlje kruške i jabuke, vino nadaleko poznata Jovačko crno ili ružica, kao kolekcionarska vina stara više decenija.