SVILAJNAC-Prvi cilj u radu Prirodnjačkog centra Srbije održivo poslovanje je postignut već u prvoj godini rada, slede projekti u istraživanja fosilnih ostataka dinosaurusa, uopšte flore i faune iz praistorije, na Staroj planinini, izjavila je danas u Svilajncu direktorka tog centra Irena Dubravac, povodom prvog rođendana te jedinstvene naučno-obrazovne ustanove na Balkanu.
-Srbija ima veliko nasleđe iz praistorije koje je neotkriveno i zato treba podržavati mlade ljude koji su voljni da istražuju i bave se naukom. Pregovori oko projekta istraživanja na Staroj planini su u toku, kao naučna institucija apsolutno stojimo iza toga da treba podržati istraživače i naučnike, jer takve stvari koriste naučnim institucijama i ljudima koji se time bave. Živimo u državi u kojoj nauka nema publicitet, ali se trudimo da nauku predstavimo na najbolji mogući način, najavila je ona.
Prirodnjački centar Srbije predstavlja spoj nauke, turizma i zabave na jedinstven način. Misija i vizija tog centra je predstavljanje nauke na zanimiljiv način, je nauka nije bauk,ali se njome treba baviti i ulagati, jer se na taj način ulaže u sebe i budućnost.
-Za godinu dana beležimo 90.000 posetilaca sa plaćenim ulaznicama. Očekujem da će rast poseta biti nastavljen i tokom jeseni. Težimo da budemo samoodrživa institucija i to smo postigli. Dobro poslujemo, jer radimo na drugačiji i savremeniji način. Trudimo se da u toku jeseni pripremimo još jednu izložbu i da stalno budemo drugačiji i interesantniji, kaže Irena Dubravac.
Posetioci centra mogu da pogledaju izložbe Geološki vremeplov, Svet minerala i stena, Svet dinosaurusa, Izložba paleontologije, Izložba nebeskog kamenja I Biodiverzitet Srbije, Bioarheologija Đerdapa i Svedoci ledenog doba. U Dino parku nalazi se 30 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini i vulkan, sa brojnim sadržajima za najmljađe. Pored toga, u proteklih godinu da realizoavno je niz značajnih manifestacija, izložbi i skupova. Organizovan je Festival nauke Proton, ali I realizovane su radionice naučnog tima Ekspertin, koji čine učenici iz Svilajnca, od novembra do februara. Osnovni motiv i cilj Prirodnjačkog centra je predstavljanje nauke na drugačiji način, zato se danas organizju četiri naučna skupa, a posle toga od 19 do 22 sata ulaz će biti slobodan za sve zainteresovane posetioce.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.