Institut za strane jezike Andreja je nova škola stranih jezika u Jagodini, koja u ponudi ima englesko zabavište sa svakodnevnim fizičkim aktivnostima, kurseve jezika za decu predškolskog i školskog uzrasta, opšte kurseve za odrasle, kao i mnoge specijalizovane kurseve engleskog jezika za posebne namene. Ali ono što Institut Andreja nudi Jagodincima jeste licencirani obrazovni program SuanPan mentalne aritmetike, sa vrhunskim predavačima koji poseduju sertifikate Promens centra.
Srž programa SuanPan mentalna aritmetika je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena. SuanPan mentalna aritmetika je obrazovno razvojni program za isticanje potencijala dece uzrasta od 5 do 14godina.
Tehnika SuanPan mentalne aritmetike predstavlja izvođenje osnovnih računskih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje), koji ne uključuje nikakve fizičke i spoljašnje instrumente/uređaje, kao što su digitron, papir i olovka ili računar. Računanje se izvršava samo uz pomoć ljudskog mozga, korišćenjem moći misaonog procesa pri izvođenju matematičkih operacija. Program je, pored abakusa, podržan dodatnim testovima, vežbama pažnje, memorije i koncentracije i dramom na času (različitim prilagođenim stimulativnim igrama). Program traje osam meseci i roditelji se u periodu od pete do četrnaeste godine mogu odlučiti da svoje dete daju na ovaj obrazovni program koji prvenstveno razvija pažnju, koncentraciju i višestruku pažnju. Nastava se održava jednom nedeljno u trajanju od tri školska časa.Razvoj svakog učenika se nadgleda i shodno tome pripremaju se periodični izveštaji. U toku kursa primenjuju se i mestimične provere usvojenosti gradiva, dok se na kraju svakog završenog nivoa primenjuju i testovi pažnje i koncentracije, višestruke inteligencije i stilova učenja.Na mentalnu aritmetiku ne treba gledati kao na sredstvo uz pomoć kojeg će deca popraviti svoje ocene iz matematike. Treba je videti kao sredstvo koje podstiče način na koji se deca fokusiraju i razmišljanju, koje sjedinjuje i pojačava moć slušanja i razumevanja, koje predstavlja most između vizuelnog i imaginarnog, koje razvija brzinu i tačnost, pojačava koncentraciju, pojačava informativni proces i ulazi u srž zadatog problema.
Institut Andreja se nalazi u ulici Braća Dirak 16, telefon: 035 234250 i svakog četvrtka možete prisustvovati Otvorenim vratima za decu i roditelje gde ćete uz prijatno druženje sa predavačima prisustvovati detaljnom upoznavanju sa SuanPan mentalnom aritmetikom koja je na teritoriji Crne Gore već ušla u izborne predmete u osnovnim školama.