PARAĆIN- Fotograf Bojan Petrović Bokac nagrađen je medaljom i specijalnim priznanjem na 77. Međjunarodnoj izložbi fotografija u Tokiju u Japanu, najprestižnijom u svetu fotografije. On je nagrađen jednom od tri medalje, o tome su ga obavestili organizatori, a detalji i sjaj medalje će biti poznati sredinom januara.

-Poseban značaj ovo priznanje ima za mene iz više razloga. Činjenica da se ova izlozba održava već 77 godina, odnosno  od 1927. godine sa manjim prekidom u vreme rata, daje na težini zbog ogromne tradicije. Konkurs je otvoren za sve fotografe širom sveta, a šalju se 10 najboljih fotografija i to odštampanih na foto papiru, što je takođe daleko ozbiljnije od slanja digitalnih fajlova i tu se vidi ozbiljniji pristup organizatora i postovanje prema autorskim delima, kaže Petrović.

Bojan Petrović Bokac

On je kao najuspešniji fotograf 2013.godine u Srbiji, već učestvova na toj izložbi I fotografija ,,Help “ nagrađena je pohvalom, što je bio ogroman uspeh. Na  ovogodišnjem konkurs Petrovićeva ,, MP “nagrađena je specijalnim priznanjem.

Od velikog broja fotografija koje pristižu na ovaj najcenjeniji foto konkurs u svetu, ove godine čak 9.074 fotografija ,za izložbu je selektirano 130 fotografija, 50 od doamćih autora i 80 iz sveta.

-Biti među 80 svetskih fotografa iz 39 država koji će imati priliku da izlažu na ovoj izložbi je ogroman uspeh. A biti nagrađen jednom od prve tri nagrade i predstavljati Srbiju i našu fotografiju na toj izložbi je za mene bilo nezamislivo, ističe Petrović.

Japanci su Petroviću, pored obaevštenja o specijalnom priznanju, najavili da će mu u januaru uputiti zvanični poziv za otvaranje izložbe u Tokiju u Japanu, sledeće godine u martu. Tada će na zavnično sajtu obajviti tri fotorafije koje su nagrađene specijalnim priznanjem.

Razglednica iz Paraćina – Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Paraćin