ĆUPRIJA-Ćuprija i Jagodina danas su obeležile 99 godina od oslobođenja u prvom svetskom ratu. Parastosom ispred spomenika poginulima u centru Ćuprije, polaganje venaca i minutom ćutanja odata je pošta žrtvama i poginulima za oslobođenje tog grada. Gimnazijalci su tradicionalno  pristvovali času istorije.

-Pre 99 godina, 25. oktobra 1918. godine pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobođeni su Ćuprija i Jagodina. Sa Moravskom divizijom u stroju marširala je narednik iz Gvozdenog puka Milinka Savić. Ona je nosila 12 odlikovanja za hrabrost, ranjena je 9 puta, kazali su predstavnici SUBNOR-a.

Direktor Gimnazije Darko Miljanić izveo maturante da odaju počast poginulim ratnicima.

-Čast je da naši đaci budu deo obeležavanja 99 godina od oslobođenja Pomoravlja. Oni iskazuju poštovanje prema herojskim postignućima, a ujedno podsećamo na važnost obeležavanja važnih datuma za grad i uopšte istoriju nacije. Skrajnuti datume oslobodilačkih ratova zbog ideologije to je sumanuta stvar, ali to je činjenica. Počeli smo poslednjih godina da decu dovodimo pored spomenika i da ih učimo tim datumima. Taj namerni zaborav, koji se ranije događao, je sulodo za jedan narod, jer povlači gubljene identitera. Mlade sada vraćamo na ta mesta i te datume da bi im usadili samopoštovanje, podsetili na heroje i istoriju, rekao je Miljanić.

U Jagodini su položeni venci na spomenike oslobodicioma u prvom svetskom ratu.