U prepunom Amfiteatru VMŠSS u Ćupriji, prof. dr Mila Goldner Vukov, član kraljevskog psihijatrijskog koledža Australije i Novog Zelanda, održala je predavanje na temu “Perinatalna psihijatrija – put kojim se ide”.
Direktor VMŠSS u Ćupriji, dr neuronauka, Hristos Aleksopulos je otvorio skup i obratio se studentima i nastavnicima, sa porukom da je moto škole „Student je uvek u centru obrazovnog procesa“ kao i da je ulaganje u obrazovanje najbolji pasoš za njihovo buduće profesionalno angažovanje.

Mila Goldner Vukov i Hristos Aleksopulos

Pomoćnica direktora za nastavu, profesor strukovnih studija, Ljiljana Antić je prisutnima predstavila kratku biografiju profesorke Vukov, koju je bilo teško sažeti u par rečenica. Prof. dr Mila Goldner Vukov je psihijatar, doktor medicinskih nauka, porodični i grupni terapeut i konsultant u Perinatalnoj psihijatriji u Oklandu u Novom Zelandu.
Profesorka Mila Goldner Vukov je bila docent na katedri za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Edukovala se u Beogradu, Velikoj Britaniji i Americi. Njeni profesori su bili Dr Vladislav Klajn, čuveni psihijatar i frojdovac i profesor Vladeta Jerotić, sledbenik Karla Gustava Junga.
Osnovala je jednu od prvih škola porodične terapije kod nas i napisala knjigu – “Porodica u krizi”, koja je bila prvi udžbenik iz porodične dinamike i psihoterapije u Srbiji.
Od 1994. do 2010. prof. dr Mila Goldner Vukov je radila u Oklandu, na Novom Zelandu, kao konsultant psihijatar i predavač na Oklandskom univerzitetu. Od 2011. radi kao konsultant psihijatar u Kernsu u Australiji. Pored opšte psihijatrije, njene uže oblasti profesionalnog angažovanja su: bipolarna bolest, transkulturalna psihijatrija, posttraumatska bolest, poremećaji ličnosti, suicidalnost kod mladih i odraslih, psihodinamička i porodična psihoterapija.
Publikovala veliki broj naučnih radova i knjiga, kao što su: „Putevi i stranputice porodice“, „A onda su Pepeljugi legle pare na račun“, „Snevanje“, „Pogledaj me“ i druge.
Prof. Mila je studentima, putem interaktivnog predavanja, istakla značaj intrauterinog života i života u toku prve dve godine i u tom kontekstu ukazala na ulogu ginekologa i akušera, pedijatara, ali i medicinskih sestara i babica na mentalno zdravlje i prevenciju psihijatrijskih obolenja. Ginekolozi i babice bi trebalo da rade kod svake trudnice skrining na mentalna obolenja, ali i kod budućih očeva, naglašavajući značaj harmoničnih odnosa u porodici na mentalni razvoj deteta. Upoznala je prisutne sa brojnim primerima iz svoje bogate profesionalne prakse u Austarliji i Novom Zelandu, zemljama koje se kulturološki razlikuju od naše zemlje i drugih evropskih zemalja. Briljantno predavanje “Perinatalna psihijatrija – put kojim se ide” završeno je brojnim pitanjima naših studenata i nastavnika, te su razmatrane i teme iz oblasti seksualne zloupotrebe kako žena, tako i muškaraca, o samoubistvu, ali i neželjenim i neplaniranim trudnoćama, odnosu majka-ćerka, Edipovom kompleksu i druge.
Direktor Hristos Aleksopulos se zahvalio profesorki Vukov na divnom predavanju i uručio joj zahvalnicu za njen doprinos razvoju i unapređenju kvaliteta obrazovanja u VMŠSS u Ćupriji, pri čemu je dogovorena dalja saradnja sa našom školom.