SVILAJNAC-Povodom dezinformacija navedenih u saopštenju Povereništva svilajnačkog odbora SNS, koje čine Nenad Stojković, Tatjana Lalović i Dragan Marinković, u vezi sa izdavanjem u zakup apoteka koje su do 2017. godine bile u sastavu Doma zdravlja, privatnoj zdravstvenoj ustanovi „GOODWIL APOTEKA“ iz Subotice, Opština Svilajnac iste demantuje uz napomenu da se radi o osnovnom nepoznavanju Zakona o javnoj svojini, kao i podataka, koji se mogu lako proveriti jer su javno dostupni. Jedino što je u saopštenju tačno su navodi iz Ugovora. Naime, svi objekti Doma zdravlja, uključujući i objekte seoskih ambulanti su u vlasništvu – javnoj svojini Opštine Svilajnac, a Dom zdravlja je samo korisnik navedenih objekata, što je lako proveriti u javnim knjigama, pa i u Domu zdravlja. Prema Zakonu o javnoj svojini pravo raspolaganja – otuđenje, davanje u zakup ima samo opština Svilajnac, što je posle javnog oglašavanja i izbora najpovoljnijeg ponuđača učinjeno sa apotekama čiji je Dom zdravlja bio samo korisnik. Preuzimanjem osnivačkih prava od strane Republike nad Domom zdravlja nije i ne može se ništa promeniti po pitanju vlasništva nad objektima Doma zdravlja, koji je i dalje samo korisnik istih. Što se tiče izdavanja u podzakup, tačno je da to po Ugovoru nije moguće, ali se u konkretnom slučaju ne radi o izdavanju u podzakup već o pripajanju “GOODWIL APOTEKA” iz Subotice Apotekarskoj ustanovi “BENU” i sledstvenom preuzimanju obaveze zakupa, što ni jedan pozitivni propis ne zabranjuje i nije u suprotnosti sa članom 8. Ugovora. Prihodi od zakupa od izdavanja objekata – apoteka po Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o javnoj svojini isključivo pripadaju Budžetu Opštine Svilajnac, odnosno Opštini Svilajnac kao vlasniku objekata.

Cilj izdavanja apoteka je bio da se reši pitanje višegodišnjeg dugovanja prema dobavljačima lekova, a da se pritom zadrži mreža apoteka, da se zadrže svi radnici i zaposle novi i da se poboljša snabdevenost apoteka. Problem dugovanja državnih apoteka bio je generalni problem na državnom nivou, koji su mnoge lokalne samouprave kasnije rešile na ovaj način, što je u 2017. godini učinila i opština Svilajnac.

U istom saopštenju, Povereništvo u sastavu Dragan Marinković, Tatjana Lalović i Nenad Stojković, obmanjuje žitelje Svilajnca da je u pripremi prodaja parka kod dečijeg vrtića na kome bi se izgradio stambeni kompleks. Opština Svilajnac demantuje i ovu lažnu informaciju zato što park ne može biti predmet otuđenja, niti postoji mogućnost gradnje. Planom generalne regulacije za naselje Svilajnac još iz 2013. godine i njegovom najnovijom izmenom iz decembra prošle godine, park kod dečijeg vrtića je „javni park“, kako je i upisan u javnim knjigama, i kao takav ne može biti predmet otuđenja po zakonu. Takođe, na osnovu postojećih planskih dokumenata, na istom, nije moguća gradnja bilo kojih objekata, osim uređivanja parkovske površine. Opština Svilajnac još jednom oštro osuđuje laži kojima pojedinci iz lokalnih stranaka nastoje da zbune građane i tako dobiju jeftine političke poene.