Poštovana premijerko,
Potpisivanjem obaveze o donošenju Zakona o obnovljivim izvorima energije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je energično krenula da preko noći donese pomenuti Zakon sa ciljem da Srbiju zavije u crno.
Bez obzira što donošenje Zakona o OIE ne zahteva nikakvu hitnost i što se ne bi smeo donositi na prečac, Zorana Mihajlović , preskačući ključne i neophodne korake u kreiranju nacionalne energetske politike, insistira da donošenjem Zakona u što kraćem roku, bez neophodnih konsultacija i bez uvažavanja mišljenja vrhunskih stručnjaka iz oblasti energetike. Ne nalazeći za shodno da odgovori na primedbe i sugestije od ljudi iz JP EPS-a i JP EMS-a, Zorana Mihajlović, zloupotrebljavajući medije pokušava da prikaže otpor prema zelenoj energiji a u stvari radi protiv interesa energetike Srbije i protiv sopstvenog naroda.
Ako gospođa Mihajlović zaista misli da će joj zaposleni u JP EPS dozvoliti da od Srbije napravi slugu i roba u oblasti energetike i rudarstva, grdno se vara. Ako misli da joj politički položaj i njeni mentori mogu omogućiti da sakati i uništava EPS, zaposleni u JP EPS će to sprečiti.
Zoranin Zakon o OIE na način kako ga je ona osmislila, u potpunosti urušava sistem energetike i rudarstva u Srbiji, Elektroprivredu Srbije dovodi na rub propasti , gasi postojeće kapacitete i Srbiju dovodi u potpunu zavisnost od uvoza struje , pri čemu stranim mentorima i investitorima obezbeđuje ekstra profit i zaradu a građanima Srbije višestruko poskupljenje električne energije uz ostajanje bez posla više hiljada radnika.
Posledice usvajanja Zakona sa takvim podsticajnim merama bi dovelo do značajnog povećanja zahteva upućenih ka JP EMS-u za priključenje OIE što bi se osim uticaja na likvidnost JP EPS-a odrazilo i na krajnje kupce drastičnim povećanjem cene struje za stanovništvo i privredu.
Sada postoje mnogo jasnije zaustavljanje investiranja u Elektroprivredi Srbije od strane Ministarstva rudarstva i energetike ili tačnije od strane lično Zorane Mihajlović, zaustavljanje i osporavanje projekata i otvaranje novih površinskih kopova i izgradnja novih kapaciteta , što je dovelo do značajnih problema u proizvodnji i prenosu električne energije, havarija i značajnog povećanja nepouzdanosti i nebezbednosti u procesu proizvodnje pre svega termo sektora.
Ali je zato i te kako razumljivo njeno nastojanje da po kratkom postupku progura Zakon o OIE a istovremeno i 27 zakonskih i podzakonskih akata, što može da bude odluka samo onih koji su ili totalne neznalice u ovoj oblasti ili su oni koji bi želeli neviđenom brzinom i stihijski dok to niko ne primeti, kroz Zakon provuku interese svojih nalogodavaoca i zloupotrebe Srbiju i njene građane zarad ličnih i sopstvenih interesa.
Poštovana premijerko, zaposleni u Elekltroprivredi Srbije neće ostati ravnodušni niti mirno gledati na izdajničke aktivnosti koje vodi Zorana Mihajlović u oblasti energetike i rudarstva forsirajući donošenje Zakona o OIE.
Sindikat radnika EPS će se oštro suprotstaviti donošenju ovakvog Zakona o IOE a u cilju zaštite JP EPS-a, interesa zaposlenih i građana Srbije.
U tom kontekstu tražimo od Vas da zaustavite donošenje Zakona o OIE u ovakvoj formi i na brzinu i da sprečite da njegovo donošenje i primena bude protivno interesima Srbije i njenim građanima.
Očekujemo od Vas da ne budete saučesnik u namerama Zorane Mihajlović da Srbiju uvede u potpunu energetsku zavisnost i uruši energetski sistem Srbije.
Nadamo se da Sindikat radnika EPS neće morati da je u tome sprečava primenjujući najradikalnije sindikalne metode i načine.

S poštovanjem

Predsednik Sindikata radnika EPS-a
Radosav Krsmanović