Vlatko Mrvoš na put kreće 23. aprila, dok dolazak u Dubai, gde će ga dočekati članovi Abarth Cluba Dubai, planira za 11. maj, a u Abu Dhabi dan, dva kasnije. Za 18 dana prevaliće 6.000 kilometara, a deo puta prećiće kroz Srbiju i posetiti Beograd i Niš.

Vlatko Mrvoš iz Buzeta u Istri, vlasnik je agencije za nekretnine koga s Ujedinjenim Arapskim Emiratima vežu dugogodišnje poslovne veze, u dva najveća po veličini Emirata, Dubai i Abu Dhabi, ovog proleća krenuće automobilom i za 18 dana prijeći više od 6.000 kilometara.

Abarth 595 Competizione spreman je za put. Oslikan je zastavicama zemalja koje su na trasi puta, a ispod njih ispisana su imena gradova. U izradi su i zastavice koje će se vijoriti na autu, s jedne strane Buzeta i Hrvatske, a s druge strane države u kojoj će Mrvoš trenutno boraviti.

– Cilj poduhvata promocija je moje agencije Proagent koja uspješno posluje i na području Dubaija i Abu Dhabija te naravno, Buzeta i Hrvatske, ali i upoznavanje istorije i kulture gradova kroz koje ću proći. Želim poslati poruku da nismo udaljeni jedni od drugih kao što mislimo da jesmo, što je ujedno i slogan projekta “We are not that far for each other as we think”, kaže Mrvoš.

Brojni susreti

Tokom svog proputovanja, dogovorio je susrete s kolegama iz sektora nekretnina, predstavnicima gradova, turističkih zajednica, veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske u državama kroz koje prolazi i drugima kojima se ovaj poduhvat čini zanimljivim.

Svih tih tridesetak dana koliko će provesti na putu i na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata popratiti će s puno fotografija, video materijala i marketinških aktivnosti, a zbog atraktivnosti auta i hrvatske registarske oznake, smatra kako putovanje neće ostati neprimećeno ni u medijima.

– Zašto autom? Pa jedini krivac za to je supruga Željana koja zazire od aviona. Negdje u ovo doba prošle godine na pitanje da li će leteti sa mnom u Dubai, odgovorila je da će putovati samo s autom. Misleći valjda da je to nemoguća misija. Tada nije niti slutila kakvu mi je ideju dala. Istog trena krenuo sam u planiranje rute do Dubaija i otkrio da to nije nemoguće. Doduše ona će ostati kod kuće, ali će mi suvozač biti prijatelj iz Kopra. Google maps izbacio je nekoliko mogućih ruta, a jedna od njih je ruta preko Irana do Perzijskog zaliva i dalje do Dubaija i Abu Dhabija. Naši bivši i sadašnji diplomati koje sam kontaktirao jednoglasno su podržali rutu preko Irana jer u svim državama kroz koje planiram proći, Hrvatska ima diplomatska predstavništva. Kao dodatni razlog je sam Iran, kolevka civilizacije, o kojem su mi svi koji su tamo bili ili živjeli, prenijeli samo pozitivna iskustva i rekli da to jednostavno moram videti, priča Mrvoš.

Prva stanica je Zagreb gdje će ga dočekati kolege i prijatelji te članovi iz Abarth Kluba Hrvatska s kojima će proći krug po Zagrebu i nastaviti put Beograda gde je prvo noćenje. Drugi dan sledi Niš, pa zatim Skoplje, Solun, Aleksandropoli, Istanbul, Amasya, Erzurum, Tabriz, Teheran, Isfahan, Širaz, Bandar Abbas, Bandar Lengeh iz koga trajektom prelazi Persijski zaliv i dolazi u Dubai odnosno Abu Dhabi. Mrvoš je, kaže, zahvalan na podršci Mohammadu Rezi Fatehu iz agencije Perzepolis koji je organizirao stručne vodiče po Iranu, Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija, hrvatskom Veleposlanstvu u Iranu, konzulatima u Istanbulu i Dubaiju, te ambasadama Irana, Turske i Srbije u Hrvatskoj i Ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata.