Na Kraljevom trgu sinoć je održan revijalni deo 10. Festivala harmonike  „Izvorske kapi – Prva harmonika Srbije“ Zlatibor 2022. i takmičenje za „Prvi glas Srbije – in memorijam Merima Njegomir.“

Instrumentalna izvorna muzika jeste poseban vid stvaralaštva, koja pleni svojom zvukovnom čarolijom i cilj je očuvati i negovati njeno postojanje. Ovogodišnje takmičenje harmonikaša, ima memorijalni karakter i održava se u čast prerano preminulog maestra na harmonici Bojana Jovanovića.  Revijalni deo na Kraljevom trgu otvorio je “Gradski omladinski orkestar” pod upravom Slavka Caleta Mitrovića, uz čiju su se pratnju u nastavku večeri publici predstavili najuspešniji učesnici ovogodišnjeg takmičenja.

„Festival je sklopljen iz dva dela, prvi deo je takmičenje mladih  harmonikaša po kategorijama, a drugi Festival je in memorijam Merima Njegomir. Imali smo 30 takmičara harmonikaša i 13 takmičara pevača. Suština cele ove manifestacije nije samo takmičenje, već prvenstveno druženje i da sačuvamo našu tradicionalnu izvornu muziku od zaborava“, rekao je Ivan Cvetković, direktor udruženja „Izvorske kapi“.

Žiri za „Prvu harmoniku Srbije“, činili su eminentni stručnjaci: Vuk Kandić, Milan Jovanović Jabučanac i Goran Milenković. U kategoriji petlića prvu nagradu podelili su Vuk Kostadinović i Konstantin Srdanov, u kategoriji mlađih pionira pobednik je bio Lazar Čutović, u kategoriji starijih pionira Lazar Milić, u kategoriji mlađih juniora Nikola Simić, u kategoriji juniora Stevan Nešović, a apsolutni pobednik i laureat ovogodišnjeg festivala u seniorskoj kategoriji je Nemanja Radosavljević.

„Deca su veoma talentovana, napredovala su sa repertoarom instrumentalno i muzički, nadam se da će se tako i nastaviti u budućnosti. Želim da pozdravim njihove profesore, njihove roditelje koji ulažu u njihov napredak, tako treba i da nastave. Mi treba da održimo našu harmoniku kao tradicionalno nasleđe i da negujemo folklornu muziku, jer je to jedino što nam je ostalo pored naše krsne slave i naše vere“, istakao je Vuk Kandić, predsednik žirija u takmičenju harmonikaša.

U  okviru programa veče je nastavljeno takmičenjem mladih pevača za „Prvi glas Srbije in memorijam Merima Njegomir“. U žiriju za ovo takmičenje bili su : vokalni solista i sestra pevačice u čiju čast se održava takmičenje Nina Pavić, poznati pevač narodne muzike Ljuba Lukić i Aleksa Nedeljković  izvođač pravoslavne duhovne muzike i tradicionalnih pesama.

 

„Ona je bila i ostaće diva izvorne narodne muzike, muzički pedagog, jedana od  retkih koja je ostala dosledna zvuku tradicije i izvornosti i pesmi kojoj je oduvek davala dušu, podstičući je da zbog njenog glasa živi u neprolaznosti, a da je mnogi danas slušaju i da joj se do kraja života dive“.

 

Ova manifestacija održava se treći put za redom na Zlatiboru, u organizaciji udruženja „Izvorske kapi“ iz Aranđelovca, a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.