SVILAJNAC-Premijera predstave „Bilo jednom na Brijunima“ u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Centra za kulturu Svilajnac biće održana 17. februara u 20 sati na sceni  svilajnačkog Centra za kulturu.

Ovo je treća profesionalna pozorišna predstava koju producira Centar za kulturu Svilajnac u saradnji sa slavnim rediteljem Kokanom Mladenovićem, a sa ciljem decentralizacije kulture, gde umetničko stvaralaštvo ne mora biti ekskluzivitet samo velikih gradova.

Ovoga puta u pitanju je „pseudoistorijska komedija u kojoj se sreću strast, komika, apsurd, sudar svetova, veliko doba Jugoslavije i veliko doba Holivuda.“ Predstava „Bilo jednom na Brijunima“ za početnu situaciju ima višemesečni zajednički boravak Josipa Broza Tita, Jovanke Broz, Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor, na Brionima, u Puli, na Sutjesci, na krstarenju Jadranom itd, počev od 31. jula, pa do kasne jeseni 1971. godine.  Ulogu Josipa Broza Tita tumači Branislav Trifunović, ulogu Ričarda Bartona Milan Marić, Jovanku Broz tumači Sanja Marković, a Elizabet Tejlor Tihana Lazović Trifunović.

Autori predstave ističu da dani o kojima ima malo pisanih i dokumentovanih tragova, poput dana poznoga leta te 1971.godine, kada se četvoro naizgled nespojivih karaktera našlo na istom mestu, sa obavezom da dele isti prostor, bez obaveze da imaju ičeg zajedničkog, idealna su prilika za kreiranje duhovite predstave, prepune apsurdne komike, predstave u kojoj su istorijske ličnosti samo povod za pozorišnu igru i praznik glumačke mašte.