SVILAJNAC I JAGODINA U CRVENOJ ZONI ZEMLJOTRESA

JAGODINA- Novi zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihteru, čiji je epicentar u Rumuniji, zatresao je U 14:16 gradove u Srbiji.  Od jutros ovo je 17. potres koji se osetio u Srbiji, a što su građani najviše do sada primetili. U januaru Jagodinu su pogodila četiri potresa nižeg inteziteta, kaoi jedan u februaru u Despotovcu.

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam područja sa mogućim jakim zemljotresima.

Jadranska priobalna zona, Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać), područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

Na seizmičkoj karti Srbije kao najtrusnija područja mapirani su Rudnik, Kopaonik, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac i Lazarevac.

Od početka prošlog veka u Srbiji je registrovano 10 zemljotresa jačih od pet jedinica Rihterove skale.

Na području Svilajnca i Despotovca jaki zemljotresi zabeleženi su još krajem 19. veka, a tlo je u poslednje vreme ponovo postalo nemirno, pa je tako 2002. kod Despotovca bio zemljotres magnitude (4.4), a svega četiri godine kasnije i još jedan magnitude (4.1), dok je 1999. jedan magnitude (4.0) zabeležen bliže Svilajncu.

– Istorijski zemljotresi npr. na područjima Svilajnca 1893 godine, Lazarevca 1922 godine, Rudnika 1927 godine, itd. su reiterpretirani na osnovu površine prostiranja i karakteristika njihovih posledica. Ustanovljeno je da je zemljotres 1927. godine imao višu magnitudu (5.9), ali isti intenzitet (VIII) kao zemljotresi 1922. i 1893. godine – objasnili su nam u Zavodu.

Najseizmičniji predeli kod nas su, navodi ona, na jugu zemlje Kopaonik, zatim praktično cela Šumadija, i trougao koji zaklapa Kopaonik, Kosjerić i Valjevo i sa treće strane Svilajnac.

Seizmolog Slavica Radovanović kaže da postoje prostori i u Makedoniji, i u Bugarskoj, i u Rumuniji, pa i u istočnoj Srbiji, u kojima mogu da se dogode jaki zemljotresi, a dugi niz godina nisu.

– Pored Kraljeva i Mionice, naši najjači zemljotresi su bili u Rudniku, Svilajncu i Lazarevcu. Treba pratiti seizmičku aktivnost jer svaka situacija u kojoj se desi jak zemljotres za kojim ništa ne sledi samo svedoči u prilog tome da se seizmička energija skuplja – zaključuje ona.

Seizmička aktivnost je stalna. Što se tiče zona koje su generisale jače zemljotrese kroz istoriju su Kopaonik, Rudnik, te gnjilanska zona i potez prema Makedoniji. Takođe i dolina Morave, te deo od Kraljeva do Kragujevca. Najjači zemljotres u Srbiji verovatno je bio onaj u Lazarevcu iz 1922. godine. Kažemo verovatno jer instrumentalna seizmologija tada ipak nije bila na ovom nivou – kažu za stručnjaci u Republičkom seizmološkom zavodu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *