JAGODINA- Prema oceni žirija predstava “Tartif” u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor u koprodukciji sa SNP Novi Sad je najbolja  49. “Danima komedije” u Jagodini i osvojila je nagradu “Mija Aleksić”. Publika je ocenom – 4,93 za najkomičniju proglasila mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš će pripasti Nagrada „Miodrag Petrović Čkalja“.

Statuetom „Ćuran“ za najbolju režiju postuhumno je nagrađen Igor Vuk Torbica za predstavu „Tartif“.Za najbolja glumačka ostvarenja „Ćurani“ će biti uručeni Mladenu Andrejeviću, za ulogu Čezarea u prestavi „Sitnice koje život znače“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo art-a i Centra za kulturu Tivat, Hani Selimović za ulogu Virdžinije u predstavi „Čista kuća“ Ateljea 212, i Urošu Milojeviću za ulogu Džerija u predstavi „Neki to vole vruće“.

Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu otišla je u ruke Danici Grubački za ulogu Marijane u predstavi „Tartif“.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Jelena Trkulja za ulogu Helen Habard u predstavi „Ubistvo u Orijent ekspresu“ a za najboljeg mladog glumca nagrađen je Stevan Vuković za ulogu Stefana u predstavi „Bladi mun“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Priznanja su pripala Marini Medenici za kostimografiji i Vesni Popović za scenografiju za komad „Ubistvo u orijent ekspresu“ u produkciji Pozorišta „Boško Buha“.

 

Žiri 49. festivala „Dani komedije“ radio je u sastavu Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, Borka Golubović -Trebješanin, novinarka lista „Politika“, i dramski umetnik Dragan Petrović Pele. Selektor je bio reditelj Nebojša Bradić.

U čast nagrađenih večeras će biti izvedena predstava „Terapija” Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević i u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.