SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović potpisao je danas Ugovor sa nemačkom firmom „Bril”, kojim Svilajnac dobija novog stranog investitora. Kompanija „Bril“ kupuje plac od 3 hektara na teritoriji Svilajnca, a do kraja godine trebalo bi da završi gradnju fabrike od 1.500m², plus  još 600m² poslovnih prostorija. Vrednost investicije je milion i po evra:

„Ovo je šesta nemačka investicija u Svilajncu. U ovom trenutku imamo 52 izvoznika, a prošle godine ostvarili smo rekordni suficit u istoriji Svilajnca od 23,4 miliona dolara, što nas svrstava u lidera regiona ”- istakao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac

Vlasnik kompanije, Hajnrih Bril rekao je da je kompaniji „Brul“ ovo prva investicija van Nemačke:

„Lokalna samouprava prepoznala je šta je to što nama treba i jako brzo smo se odlučili da gradimo fabriku baš u Svilajncu. Inače, naša kompanija postoji 40 godina i bavi se proizvodnjom sigurnosnih vrata i ograda. Plan je da do kraja godine završimo gradnju pogona i da zaposlimo 30 radnika“ – rekao je Hajnrih Bril, vlasnik kompanije.

Milanović je istakao da je više faktora uticalo na to da strani investitori, naročito iz zapadne Evrope, biraju Svilajnac kao mesto za svoje investiranje:

„U poslednjih 15 godina izgradili smo dve industrijske zone i kompletno ih infrastrukturno opremili, osnovali smo slobodnu carinsku zonu i omogućili investitorima da se bez velike administracije bave uvozom i izvozom,otvorili smo carinski referat… Međutim, jedna od presudnih stvari je uspešno sprovođenje dualnog obrazovanja, jer obrazujemo radnu snagu za ove industrije”, kaže Milanović.