13. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Izložba u čast Siniše Mihajlovića

Izložbom u čast Siniše Mihajlovića 22. avgusta počinje 13. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru. Festival traje od 22. do 25. avgusta

Festival će biti otvoren specijalnom izložbom u Kulturnom centru Zlatibor u čast nedavno preminulog Siniše Mihajlovića, na kojoj će posetioci moći da vide privatne fotografije, lične stvari, dresove, pehare i medalje našeg proslavljenog fudbalera. Na 13. Međunarodnom festivalu sportskog filma (MFSF) Zlatibor 2024, koji se održava pod sloganom „Da pobedi olimpijski duh“, biće prikazano 77 domaćih i inostranih filmova o sportu u Kulturnom centru i na Kraljevom trgu na Zlatiboru, kao i u bioskopskoj sali Doma kulture u Čajetini. Selektor i urednik programa 13. MFSF Aleksandar Avramović je naglasio da će zainteresovani moći da vide autorske radove iz 25 zemalja i sa 4 kontinenta, što Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru svrstava u jednu od najreprezentativnijih smotri sportskog filma u svetu. Organizacioni odbor Festivala, na čelu sa Arsenom Đurićem, predsednikom Skupštine opštine Čajetina, je odlučio da priznanja za izuzetan doprinos sportu i filmu dodeli Odbojkaškom savezu Srbije (povodom stogodišnjice odbojke u Srbiji), Filmskim novostima (povodom 80 godina rada), Jugoslovenskoj kinoteci (povodom 75 godina rada), te legendarnim sportistima Ratku Rudiću (vaterpolo), Zoranu Musturu (vaterpolo), Vanji Grbiću (odbojka), Juretu Franku (alpsko skijanje), Zoranu Markoviću (sportski novinar) i glumcima Milenku Pavlovu i Slobodanu Bodi Ninkoviću, a Miloš Grlica,  srpski atletski paraolimpijac, će dobiti Povelju heroj sporta i života „Nataša Kovačević“.

Filmove u takmičarskom programu će ocenjivati eminentni stručnjaci iz sveta filma: Dušan Bulić, scenarista i kreativni producent iz Srbije, Marijana Terzin Stojčić, viši stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke, te Vojko Korošec, direktor MFSF u Rogaškoj Slatini, u Sloveniji.