13. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

U prisustvu mnogobrojnih sportskih legendi, u Kulturnom centru na Zlatiboru svečano je otvoren 13, Međunarodni festival sportskog filma. NA repertoaru je 77 filmova svih žanrova, dužina i velikog broja tema iz 40. sportova. Većina filmova, ukupno 55, je stigla iz 25 zemalja sa 4 kontinenta, a ostatak od 22 naslova je iz Srbije. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru je jedan od najznačajnijih evropskih festivala posvećenih sportskom filmu, što potvrđuje njegovo članstvo u asocijaciji dvadeset svetskih festivala sportskog filma sa sedištem u Italiji.

 Organizacioni odbor Festivala, na čelu sa Arsenom Đurićem, predsednikom Skupštine opštine Čajetina, je odlučio da priznanja za izuzetan doprinos sportu i filmu dodeli Odbojkaškom savezu Srbije (povodom stogodišnjice odbojke u Srbiji), Filmskim novostima (povodom 80 godina rada), Jugoslovenskoj kinoteci (povodom 75 godina rada), te legendarnim sportistima Ratku Rudiću (vaterpolo), Zoranu Musturu (vaterpolo), Vanji Grbiću (odbojka), Jure Franku (alpsko skijanje), Zoranu Markoviću (sportski novinar) i glumcima Milenku Pavlovu i Slobodanu Bodi Ninkoviću, a Miloš Grlica, srpski atletski paraolimpijac, je dobitnik Povelje heroj sporta i života „Nataša Kovačević“.

Otvorena je izložba o Siniši Mihajloviću u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru. Reč je o izložbi ličnih predmeta, fotografija, dresova, medalja koje je srpski legendarni fudbaler i trener osvojio tokom svoje bogate karijere. Izložba pod nazivom „Siniša Mihajlović – život kao film“ se održava kao prateći program 13. Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) Zlatibor 2024. i zainteresovani će moći da je vide do 31. avgusta.

Ratko Rudić I Zoran  Živković zvezde su drugog dana 13. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru. Vaterpolo trenera Rudića pamte svi zaljubljenici u sport sa prostora ex-Jugoslavije, ali i iz čitavog sveta, i upravo njemu posvećen film “Dogodio se – Ratko Rudić”. Životna priča još jednog proslavljenog, ovog puta rukometnog trenera, prikazana je u dokumentarnom filmu “Zoran Tuta Živković – NepobeDIV” koji je premijerno prikazan.

Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2024. traje do nedelje, 25. avgusta, kada će biti dodeljene nagrade za najbolje filmove festivala.