ZLATIBORCI RECIKLIRALI VIŠE DO HILJADU TONA OTPADA, CENE NISU MENJANE OD 2018. GODINE

Za dve godine, od kada je  u opštini Čajetina pokrenut je ambiciozan projekat pod nazivom „Odvajamo”, reciklirano vise od 1.000 tona otpada . Projekat osmišljen sa namerom da edukuje građane o važnosti odvajanja različitih vrsta otpada – papira, plastike, stakla i metala, kao i o neophodnosti smanjenja količine otpada koji završava na deponijama.

Od uvođenja primarne selekcije otpada na mestu nastanka do sada je prikupljeno 1.023,39 tona suvog otpada.Projekat „Odvajamo” sprovodio se uz podršku Švedske Vlade, koja je dala ključan doprinos u obezbeđivanju jednog dela opreme, velika sredstva u nabavku komunalne opreme uložena su od strane lokalne samouprave i KJP „Zlatibor”. Od 2019. godine, kada se krenulo sa realizacijom Lokalnog plana upravljanja otpadom nabavljene su četiri nove auto-smećare, autopodizači za transport kabastog i građevinskog otpada, 1.740 plavih i zelenih plastičnih kontejnera zapremine 1.100 litara, namenjenih odvojenom sakupljanju suve i mokre frakcije otpada iz stambenih zajednica i pravnih lica, koja je korisnicima dodeljena bez naknade. Takođe, nabavljeno je 3.950 zelenih kanti za odlaganje mešanog otpada za domaćinstva od 120 litara i preko 100 kontejnera kapaciteta 5 i 7 m3, za odlaganje građevinskog i kabastog otpada, kao i komunalnog otpada koji dolazi sa seoskih mesnih zajednica.

KJP „Zlatibor” izdvojilo je oko deset miliona dinara za izgradnju sedam reciklažnih ostrva od kojih je poslednje nedavno pušteno u funkciju u naselju Čajetina. Sve su to ogromna ulaganja u infrastrukturu, vozila i opremu, ali se uprkos tome cene komunalnih usluga nisu menjale od 2018. godine. Uskoro se očekuje primena novog tarifnog sistema koji će biti zasnovan na pravilnoj selekciji komunalnog otpada, što će ići na ruku korisnicima koji pravilno razvrstavaju otpad, ali i stimulans za one koji to rade nešto lošije. U narednom periodu očekuje se isporuka dva kamiona autosmećara kapaciteta 8 i 16 m³. Jedan od njih poseduje dizalicu za podizanje polupodzemnih kontejnera, koje vlasnici stambeno-ugostiteljskih kompleksa planiraju da postave na svojim parcelama. Na ovaj način postojeći kontejneri od 1,1m3 biće zamenjeni polupodzemnim veće zapremine koji zauzimaju manje prostora. Ono što je važno je da se svi garađani uključe u proces selekcije otpada kako bi količine otpada koji odlazi na deponovanje bile smanjene.