Pogaču možete filovati i slatkim i slanim filom, npr šunkom ili pekmezom. Naravno, možete je praviti i praznu.
Sastojci
TESTO:
600 gr brašna tip 500
20 gr suvog kvasca ili 40 g svežeg
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 gr maslaca
2,5 dl toplog mleka
3 kašike gustog jogurta
Fil:
125 gr putera
200 gr bijelog izmrvljenog sira
1 jaje
ZA PREMAZ:
1 žumance
malo susama

Način pripreme
1. U toplo mleko dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti da nadođe.
2. Brašno pomešati sa solju, u sredini napraviti udubljenje i dodati narasli kvasac, otopljen maslac, jaje i jogurt. Mesiti dok se ne dobije elastično i glatko testo.
3. Loptu testa vratiti u posudu, premazati sa malo ulja, pokriti krpom i ostaviti da naraste (dok ne postane duplo veće).
4. Kada naraste razvijte testo.
5. Čašom ili kalupom vadite krugove željene veličine.
6. Za fil, pomešajte omekšali puter sa sirom i jajetom.
7. Pripremite okrugli pleh, premažite ga uljem.
8. Uz rub pleha redajte krug tijesta, pa kašičicu fila na sredinu, pa preko opet krug testa.. i sve tako dok ne obrubite tepsiju. (gledajte da vam se fil ne prosipa)
9. Takvu pogaču u tepsiji ostavite još 30ak minuta da naraste.
10. Kada naraste premažite je žumancetom, pospite susamom i pecite u zagrejanoj pećnici 45 minuta na 180 stepeni.