PARAĆIN-Ministarstvo privrede u ponedeljak je donelo rešenje o prenosu državnih akcija Srpske fabrike stakla u Paraćinu na Bugarski konzorcijum Glas industry, čiji je vlasnik Korporativna banka na čijem je čelu kontroverzni biznismen sa poternice Interpola Cvetan Vasilev. Naime, taj konzrocijum je kupio 2012 godine Staklaru od Srbijagasa i za tri godine ispunio je ugovorene obaveze. Međutim, Staklara je u tom period napravila dug od preko 20 miliona evra prema javnim preduzećima za isporučene energente i bankama, te je račun preduzeća u blokadi blizu godinu dana i preti otvaranje stečaja. Proteklih meseci Staklara je bila na ivici gašenja proizvodnje zbog neizmirenih obaveza, ali za sada se to nije dogodilo. Vasileva očekuje izručenje Bugarskoj i taj postupak traje već godinu dana, a on se nalazi u kućnom pritvoru, odnosno jednom prestoničkom hotelu .
Inače, kupac paraćinske fabrike obavezao se da otkupi akcije i potraživanja od Srbijagasa u iznosu od 35 miliona evra, da investira najmanje 22 miliona evra i preuzime obaveze prema bankama i komercijalnim poveriocima u vrednosti 10 miliona evra. Za tri godine u tu fabriku je investirano 118 miliona evra koliko je verifikovala Agencija za privatizaciju, broj zaposlenih je prelovljen sa 1.600 na 850 i ugašen je pogon ručnog stakla.
Novi pogon u toj fabrici otvorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Inače, Staklaru je Srbijagas prodao u martu 2012. godine Glas industry, a predhodno je 2009. raskinuta privatizacijasa bugarskim Rubinom, koji je kupio tu fabriku na tenderu u novembru 2006.