MINISTARSTVO ZDRAVLJA KONTROLIŠE RAD ĆUPRIJSKE BOLNICE TEK POSLE OSAM DANA

ĆUPRIJA-Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u ponedeljak da je u Opštoj bolnici u Ćupriji na Odeljenju ortopedije potvrđen treći slučaj opasne bakterije klostridije, koja je izlovana kod jedne starije pacijentkinje, a tek danas je to ministarstvo, osam dana posle smrtnog slučaja, počelo kontrolu rada te bolnice. Portparol tog ministarstva Nemanja Velikić naveo je da su danas epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje i sanitarni inspektori uzeli briseve sa Odeljenja ortopedije uz poruku da ne treba širiti panične informacije, jer je situacija pod kontrolom.

dr Marko Ilić
dr Marko Ilić

-Obavljen je vanredni sanitarni nadzor na Odeljenju ortopedije, zbog sumnje na infekciju klostridijom. Uzeti brisevi sa inventara i osoblja, preliminarni rezultati će biti poznati za dva dana. Na osnovu toga i mera koje bude naložio sanitarni inspektor biće preduzimane dalje radnje. Dve bolesnice sa potvrđenom klostridijom su do danas bile na odeljenju, jedna je izlečena i odpuštena iz bolnice na kućno lečenje, druga će biti na kućnom lečenju narednih dana. Međutim, danas je potvrđena klostridija kod nove pacijentkinje, rekao je direktor bolnice dr Marko Ilić i dodao da su u proteklih mesec i po dana potvrđene četiri infekcije klostridijom, ali da je situacije pod kontrolom i da epidemija nije proglašena.
Skandalozna je činjenica da su nadležne službe i Ministarstvo zdravlja tek danas, osam dana posle smrtnog slučaja, počeli kontrolu rada u ćuprijskoj bolnici. Prošlog ponedeljka u toj bolnici preminula je Dragica Pavličević (52) iz Ćuprije, kod koje je potvrđena infekcija klostridijom. Nalaz sa obdukcije pokojnice biće poznat u sredu ili četvrtak. Dr Marko Ilić danas je formirao Komisiju za unutrašnji i stručni nadzor. Zdravstveni inspektor je u petak sačinio izveštaj na osnovnu dokumentacije koja mu je predstavljena.