INVESTITOR IZ ŠVEDSKE PREVAREN U SRBIJI ZA DVA MILIONA EVRA
SVILAJNAC-Povratnik iz Švedske Branimir Petronijević (66) koji živi u Svilajncu tvrdi da je u Srbiji prevaren za dva miliona evra, koje je sa porodicom nameravao da investira u privatizaciju preduzeća, te je pozvao premijera Aleksandra Vučića da spasi investitore iz dijaspore do državnog kriminala i reši problem sa pravosuđem. Naime, on, njegova supruga i trojica sinova su od oštećene strane, prevarenih ljudi, gubitka velike svote novca i svih sudskih sporova u proteklih 12 godina, po radnjama koje trenutno preduzima Srpsko pravosuđe postao okrivljeni za lažno prijavljivanje.
-Popustilo mi je zdravlje, izgubili smo sve što smo stekli za četiti decenije. Plašim se za svoj život. Porodica od 2009 godine ne želi da dolazi u Srbiju zbog svega što nam se dešava. Rešio sam da se i ja više ne vraćam, ostaviću tri kuće i sve što sam uložio. Tužilaštvo je pokrenulo postupak za prevaru i zloupotrebu protiv osoba koje uzele moj novac i izgubilo sudski spor, a sada me to isto Tužilaštvo krivi za davanje lažnih informacija. Apsurd, od čoveka koga je dražavni sistem prevario, ja i moja porodica postali smo okrivljeni, priča Petronijević.
branimir petronijevic-svilajnac-g.j.
Reč je o prevari sa starom deviznom štednjom, kada su po rečima Petronijevića na osnovu ukradenog identeta svih članova njegove porodice otvoreni računi u Komercijanoj banci u Despotovcu, prodata štednja i ispražnjeni bankovni računi.
-Hteo sam da sa starom štednjom kupim preduzeće u Svilajncu, ali je zloupotrebom sistema brokerskoj kući prodata štednju za polovinu vrednosti. Imam jako loš tretman, ljudska prava su u Srbiji na najnižim granama. Sudski procesi vođeni u Srbiji su na nivou neke nerazvijene afričke države, nema razumevanja, pravde,ističe Petronijević i dodaje da se zbog svega toga žalio svim nadležnim državnim organima, čak premijeru Vučiću i predseniku Srbije Tomislavu Nikoliću, međutim nema odgovara, te čeka da se iscrpu sve sudske instance i da krene put Stazbura i Međunarodnog suda pravde.
-Svima koji žele da ulažu u Srbiju želim da kažem ovde ne postoje ljudska prava i pravda. Od prevarenog čoveka postao sam okrivljeni, izgubio sam novac, sudske procese, izgubio sam zdravlje, moja porodica više neće da dolazi u Srbiju, poručuje Petronojević.
Inače, porodica Petronijević u Stokholmu zapošljava preko 100 radnika i ima dobro razvijen biznis.
branimir petronijevic 1-svilajnac-g.j.
30 KILOGRAMA SUDSKIH PRESUDA

-Ako je za utehu zbog izgubljenih dva miliona evra, posle 12 godina sudska dokumentacija i dokazi teški su 30 kilograma. Nosim ih u torbi. Dolazio sam u Srbiju 94 puta u tom periodu. Sudski procesi, koje je pokrenulo tužilaštvo, vođeni su od 2007 godine i oni koji su mi uzeli novac su oslobođani. Njihov tretman na sudu je kraljevski, odnosno oni su iznad zakona, priča on.