JAGODINA-Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma najavio je danas da će u organizaciji tog grada od 8. do 11. novembra 700 studenata iz 55 gradova u Srbiji boraviti u Beču. U sastavu delegacije biće privrednici i političari iz Jagodine,koji će učestvovati na sastancima sa kolegama na temu saradnje dve države. Donatori će finansirati boravak u Beču.
-Želimo da mladi budu zakon u Srbiji i da vide kako njihove kolege žive i rade u razvijenim državama. Moramo da zadržimo pamet u Srbiji obezbeđujući posao za najbolje. Zato Jagodina dovodi investitore, rekao je Marković i dodao da studenti ne plaćaju ulaznice u Akvaparku, Muzeju voštanih figura, zoovrtu Tigar, kao i da Jagodina nema komunalne policajce, jer su mladi pažljivi, zato je Jagodina najbolja u Srbiji po pitanju štednje.
-Priznanja neće da nas uobraze, već su podstrek za još bolji rad. Statistika govori da trećina koji završe fakultete u Jagodini tu i ostane da živi. To je velika čast za nas. Vodimo računa o svima i brinemo o mladima. Drugi gradovi to ne čine za svoje građane. Besplatno vodimo đake tri generacije na more svake godine, ističe on.
Devet studenta iz Beograda studira u Jagodini, a je upisan i student iz Republike Srpske. Marković je najavio da će sledeće školske godine u Jagodini obrazovati studenti iz svih susednih država.
-Zamoliću ministra prosvete da otvorimo još nekoliko smerova u Jagodni i da na taj način decentralizujemo školstvo, kao i da ne budu svi važni fakulteti u Beogradu. Važni fakulteti moraju postojati u unutrašnjosti, a posebno tamo gde ima uslova za to. Što se tiče uslova, uredili smo sve škole i pomogli fakultete, te su đaci i studenti zadovoljni, zaključuje on.
Studenti će u Beču obići Univerzitet i kulturno-istorijske znamenitosti, taj grad je proglašavan više puta najboljim za mlade ljude. Donatori su obezbedili džeparac od 15 evra za studente. Privrednici će imati sastanke sa kolegama u Ambasadi Srbije u Beču, a političari u gradskom parlamentu.