SVILAJNAC-U organizaciji opštine Svilajnac dvadeset pčelara putuje u petak pobratimsku opštinu Radovljice u Sloveniji sa ciljem formiranja Pčelarskog centra, kao i razmenje znanja i iskustava u pčelarastvu na tržištu EU, saopštila je informativna služba te opštine. Dve opštine će u subotu potpisati i Protokol o saradnji radi stavljanja u pravni okvir svih međusobnih aktivnosti, kao i razvijati saradnju u oblasti pčelarstva.
-To podrazumeva stručnu podršku u pripremi investicione i projektne dokumentacije potrebne za pisanje projekta, implementaciju i izgradnju Pčelarskog centra u opštini Svilajnac. Prenošenje znanja i razmena iskustva u oblasti pripreme projektno-tehničke dokumentacije, implementacije projekta i rada Pčelarskog centra. Pružanja savetodavne i stručne pomoći pri pronalaženju izvora finansiranja iz Evropskih fondova, kao i partnerstvo pri apliciranju. Prenošenje znanja i razmena iskustva u oblasti poznavanja i primene međunarodnih standarda u pčelarstvu. Stručne pomoći u izradi Plana rada Pčelarskog centra po završetku projekta. Stručne pripreme pčelara iz Svilajnac za tržište Evropske unije, navodi se u tom saopštenju Informativne službe.
Svilajnac i Radovljica pobratimili su se 30. maja 2009. godine, kada su u Svilajncu prihvatile i potpisale Povelju o prijateljstvu sa namerom jačanja i obogaćivanja međusobne saradnje.