LDP-GRADSKA VLAST MANIPULIŠE BROJEM ZAPOSLENIH

Saopštenje Gradskog odbora LDP u Jagodini

Gradski odbor LDP u Jagodini oštro osuđuje pokušaj manipulacije predsednika Skupštine grada Jagodine, Dragana Markovića Palme, o broju zaposlenih u sistemu lokalne samoprave, jer ta brojka dostiže neverovatnu cifru od 2.000 zaposlenih, a ne 1.266 kako je on predstavio javnosti.
Naime, na poslednjoj sednici, Skupština Grada Jagodine usvojila je Odluku o maksimalnom broju zaposlenih od 1.306 na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave Grada Jagodine, zaključno sa 31.12. 2015. godine. Međutim, prema prikazanom u godišnjim izveštajima javnih preduzeća i ustanova, iz gradskog budžeta zaradu prima preko 1.430 zaposlenih, a taj broj dostiže i do 2.000 radnika, koji su skriveni pod maskom udruženja ili ustanova koje delom finansira Republika.
Zato je netačna je tvrdnja predsednika Skupštine Grada Jagodine, Dragana Markovića Palme, da je u sistemu lokalne samouprave zaposleno 1.266 radnika i da ima prostora za zapošljavanje još 40 osoba. Na primer, maksimalni broj stalno zaposlenih u JP „Standard“ je 425, a broj trenutno zaposlenih je 471, tj. 46 zaposlenih više. Takođe, u JP „Zoološki vrt“ više je zaposleno 6 radnika od maksimalnog broja, a u JP „Toplana“ ima 3 zaposlenih radnika više. U spisku organizacija kojima su usvojeni godišnji izveštaji nema zaposlenih Kulturnog centra, Sportskog saveza „JASSA“, koji se finansira 100 odsto iz budžeta sa blizu 300 miliona dinara, kao ni zaposlenih iz Doma zdravlja koji se ne finansiraju iz sredstava RFZO. Zašto se odbornicima i javnosti ne saopštavaju rezultati rada Parking servisa i Porr Werner&Weber„Srbija“, gde Jagodina ima po 30 odsto akcija, nego se građanima uručuju višestruko uvećani računi, koji se odobravaju na tajnim sednica Gradskog veća, bez prisustva javnosti?
LDP Jagodina pita Skupštinu Grada Jagodine i predsednika Dragana Markovića Palmu koliko radnika prima zaradu direktno ili indirektno iz budžeta jagodinske lokalne samouprave?
Po Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama Jagodina u svom sistemu može da zapošljava 11 radnika na 1.000 stanovnika ili zaključno sa 1. februarom 2018. godine oko 800 radnika, a sada je usvojena odluka o maksimumu od 1.306, odnosno za 2015. godinu ili po Markoviću 1.266. Dakle, predstoje dve godine otpuštanja ili otuđivanja, privatizacije lokalnih preduzeća i ustanova, jer treba smanjiti taj broj za minimum 500 zaposlenih.
Broj zaposlenih u sistemu lokalne uprave u Jagodini je dupliran od kraja 2004. godine, od kada je na vlasti u Jagodini sadašnja koalicija. Ali, obim posla nije povećan. Na primer, JP Direkcija za izgradnju Grada Jagodine sada broji 74 zaposlena, a pre dolaska na vlast sadašnje koalicije bilo je manje od 30. Ista je situacija u svim organizacijama i organima lokalne uprave.
Lokalna vlast u Jagodini je problem nezaposlenosti rešavala zapošljavajući u budžetskim organima, a ne stvarajući uslove za samozapošljavanje i dolazak ozbiljnih investitora.
Iako je maksimalni broj zaposlenih u Jagodini utvrdila Vlada Srbije, krivicu za ovakvo stanje snose zajednički lokalna i republička vlast. O nekom smanjivanju broja zaposlenih nema ništa. Tvrdnja vrha republičke vlasti da će smanjivati broj zaposlenih u budžetskim institucijama je najobičnija neistina. Lokalna vlast u Jagodini snosi i veću krivicu od republičke vlasti, jer je zapošljavala isključivo stranački opredeljenje ljude. Republička vlast je samo ozakonila sadašnji broj zaposlenih u sistemu lokalne vlasti u Jagodini.
Koristeći što se nalazi u vlasti na republičkom nivou, lokalna vlast je uz pomoć koalicionih partnera obezbedila ovaj broj zaposlenih. Evropski standard za broj zaposlenih u organima lokalne vlasti je jedan zaposleni na 1.000 stanovnika. Jagodina ima 72.000 stanovnika, te ne bi trebalo da ima više od 72 zaposlena u organima uprave. U organima uprave trenutno je zaposleno 273, što je više 4 puta od standarda u državama Evrope.
Tvrdnja Dragana Markovića Palme da u Jagodini nisu zapošljavani stranački opredeljeni ljudi je više nego smešna. I „vrapci na grani“ znaju da u Jagodini ne možeš da se zaposliš ako nisi član stranke koja je na vlasti u Jagodini. O mitu i korupciji nećemo da govorimo, jer to najbolje znaju oni koji su se zaposlili ili su tražili zaposlenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *