SCENOGRAFIKA – NENAD MARKOVIĆ

SVILAJNAC-Izložba digitalnoh radova „Scenografika“ autora Nenada Markovića iz Beograda otvorena je u galeriji Centra za kulturu u Svilajncu. Reč je o prvoj samostalnoj izložbi ovog umetnika, koji je posle uspešne saradnje na postavljanju i dizajniranju izložbi u Prirodnjačkom centru Srbije, odlučio da svoje radove izloži u Svilajncu:
-Ovde sam prepoznao ljude koji razumeju i neguju umetnost, ostvario divne saradnje i radujem se da moji radovi, koji su nastajali godinama, svoju premijeru imaju baš ovde, rekao je on.
Marković je diplomirani scenograf iz Beograda, dugi niz godina bavi se postavljanjem scena za filmove, televiziju i događaje. Veoma se uspešno izražava i kroz digitalnu grafiku, gde gradeći scene u kombinaciji sa dvodimenzionalnim elementima stvara jedan potpuno novi prostor.
-Na mojim slikama nema živih stvorenja – ljudskih figura ili životinja, već elementi nežive prirode u svom apstraktnom odnosu ostavljaju prostor posmatraču da sam kreira priču, shvatanje ili estetski doživljaj kroz sopstveno iskustvo. Svaki posetilac, gledajući ih postaje reditelj svog doživljaja. Slobodan je da doživi rad na svoj način i da ga oživi svojim ličnim opažanjem ili maštom. Na taj način publika postaje učesnik, a ne pasivni posmatrač kome je servirana priča, objašnjava on.
Centar za kulturu Svilajnac na ovaj način podržava savremenu umetnost i moderne tehnike umetničkog izražavanja. Izložbu „Scenografika“ svečano su otvorili Ivana Brzanović Nešić, direktorka Centra za kulturu Svilajnac, Julija Bašić, istoričar umetnosti i autor Marković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *