JAGODINA-Turčin Mustafa Erdžihan ostvario je u Jagodini i Srbiji svoje snove, a od  pre nedelju dana postao je državljanin Srbije. Njegova priča o Srbiji je veoma romantična i zanimljiva, jer je pre desetak godina  ,,napustio” Tursku i pošao, vođen ljubavlju, u nepoznato, u Jagodinu i Srbiju. Njegova ljubav je lepa Jagodinka Zorica Denić. Kruna njihove ljubavi je ćerka Ajlena (10).  Mustafa je od pre mesec dana pomoćnik direktora turske kompanije Tibet moda u Ćupriji.

-Postao sam državljanin Srbije i veoma sam srećan  zbog toga. Uskoro ću dobiti i pasoš Srbije. Ovde sam srećan, osećam se kad da sam oduvek u Srbiji. Svi se poznaju, upućeni su jedni na druge. Lepo su me prihvatili Jagodinci i ja njih. Treniram sa ćerkom u džudo klubu 13. maj. Po struci sam menadžer i  radim kao pomoćnik direktora u Tibet modi u Ćupriji, priča, na veoma dobrom Srpskom jeziku, Mustafa.

Kaže da je jezik naučio za dve godine i to mu je dobra preporuka za zaposlenje kod turskih investitora u Srbiji

-Srbija i Turska treba da sarađuju, da se razvija trgovina, industrija. Prijatelji u Izmiru me pitaju za Srbiju i kažem im da je ovde bezbedno ulagati, sa osmehom kaže Mustafa.

Mustafa je iz milionskog Izmira, najveće luke u Turskoj. Priča o predrasudama koje su pratile njegov doalzak u Srbiju. Prijatelji su ga savetovali da ne dolazi u Srbiju, jer je ovde rat, kao i pozante priče o četnicima. Takođe, ni Srbi nisu imali ništa manje bujnu maštu.

-Kada sam došao svi su se čudili kako to da nemam duge crne brkove i izgledam kao dlakavi Osmanlija. Presrećan sam jer se ovde gledaju turske serije, zahvaljujući njima Srbi sada vide da smo savremeni, da živimo kao što se ovde živi, priča o  prvim su utiscima Mustafa o Srbiji i nastavlja ,,potičem iz građanske porodice u Izmiru, gde nema fanatičnih vernika. Mojim roditeljima, posebno ocu, mnogo je teže palo što sam otišao 1.500 kilometara od Izmira, nego što sam oženio pravoslavku. Jedino sam muško dete u porodici, jedini sin”.

Mustafina i Zoricina priča počela je na njenom letovanja u Kušadasiju 2004. godine.

– Godinu dana smo bili u kontaktu, ponovo se sreli u Kušadasiju sledeće godine. Javila sam se tek kada sam došla na more. Tada je bio na putu u Antaliji i za noć prešao 750 kilometara da me vidi. To je bilo divno, priseća se Zorica početka veze.

Posle drugog letovanja koje su proveli zajedno javila mu je da je trudna. Zbog papira i posla došao je 20 dana pred porođaj. Zorica priča da je to bio susret pun emocija i da nije verovala da je došao, da je u Jagodini. Kada je Ajlena napunila osam meseci, Mustafa je otišao u vojsku u Turskoj i vratio se po završetku vojnog roka.