ĆUPRIJA- Godina koja je pri kraju obeležila je u Ćupriji početak reindustrijalizacije te opštine, a predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić povodom početka rada turske Tibet mode i kineskog Eurofibera posetio je taj grad i pustio u rad nove pogone. Rukovodstvo te opštine najavljuje investicije iz SAD, Kine i Velike Britanije, koje će obezbediti više hiljada radnih mesta.

-Nastavljamo i sledeće godine sa istim ciljem, a to je zapošljavanje. U Ćupriji je  3.000 nezaposlenih, ali u našem neposrednom okruženju na 10 kilometara imamo 30.000 nezaposlenih u Paraćinu, Jagodini, Despotovcu i Svilajncu. Treba da rešavamo taj problem na nivou Pomoravskog okruga. Nekada je  Ćuprija bila lider privrednog razvoja u regionu, vreme je da se vrati na to  mesto. Naš cilj nije samo zapošljavanje Ćuprije, već Jagodine i Paraćina, ističe predsednik te opštine Ninoslav Erić i objašnjava od Ćuprije do Jagodine je 10 minuta,a Paraćina 7 minuta, ako se trudimo da svako iz svog domena radi na stvaranju  preduslova za dobar život biće dobro za sve, jer su građani povezani.

Imamo dobru saradnju sa vladom, premijerom Aleksandrom Vučićem i njegovim kabinetom. Videli su našu želju, znaju koliko smo usmereni ka investitorima i projektima. Ako se ne borite  za vaš grad, nije vam tu ni mesto. Svi znaju da su naši projekti dobri i ekonomski opravdani, svrsishodni za građane  Ćuprije i Pomoravlja, kaže erić.

-Mislim da svi imamo isti put, ali su različiti načini da se stignemo do cilja, odnosno privlačenja investitora. Ćuprija je iskoristila potencijale i neka znanja , mislim da svaki investitor dobija ono što traži. Nadam se da će jedna velika fabrika da se odluči za Ćupriju. Onda nećemo imati problem nezaposlenosti. Veći broj fabrika znači i veće zarade, što će uticati na kvalitet života u Ćupriji i Pomoravlju, navodi Erić i najavljuje nove investicije iz Kine, SAD i Velike Britanije.

-Ćuprija je jedina opština u Srbiji koja ima Ekonomski plan  razvoja, odnosno sufinansiranje potencijalnih investitora. Želili smo da napravimo korak pre vlade i njih agencija, a to je sufinansiranje i finansiranje projekta potencijalnih investitora.  Tu se vidi naša želja da izađemo u susret investitoru, kome smo bukvalno na raspolaganju 24 sata, što je odraz naše agilnosti i preduzimljivosti, navodi Erić.

-Trajklajt bi trebalo da krene sa izgradnjom fabrike u Ćupriji. Aneksirali smo ugovor. Traklajt je u međuvremenu preneo vlasništvo na jednu veliku kompaniju u SAD sa godišnjim prometom od 120 milijardi dolara, to je veliki investicioni fond. Morali su odluku o investiciji u Ćupriji da odlože za 2017. godinu, kako bi se novi menadžment upoznao sa ulaganjem, objašnjava Erić.

Sa druge strane Traklajt je Ćupriji otvorio vrata da dođe do novih investitora,  industrijske zone, odluke Vlade Srbije o dodeli 16 hektara, opremanja  industrijske zone.

-Budžet za sledeću godinu biće realan u smislu da ćemo namiriti sve obaveze, restriktivan jer ćemo vršiti uštede. Smanjićemo broj radnika u opštinskoj upravi i sistemu lokalne samouprave. Velika količina novaca odlazi na radnu snagu, a efekat nije toliko izražen. Mislim da treba da stvorimo malu i efikasnu lokalnu upravu. Racionalizacija radnih mesta je jedan od načina. Uspeli smo za tri godine da smanjimo broj zaposlenih. Razlog je ograničenost budžeta, dok sa druge strane velika količina novca odlazi na zarade, najavljuje Erić i dodaje da opštinu očekuju veliki projekti u atletski kompleks, turizam i obrazovanje, spomenik Knezu Lazaru na ulazu u Ćupriju. Pored toga, Ćuprija  ima veliki projekat za izgradnju mosta, kao i druge velike projekte regionalnog i nacionalnog značaja.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.