DESPOTOVAC-Dobili smo zvanično rešenje od Privredne komore Srbije da smo upisani u registar opštih udruženja i preduzetnika po novom zakonu, dobili smo pib i matični broj, izjavio je predsednik Opšteg udruženja privrednika Saša Janković.

-Ranije sve to nije bilo potrebno, ali sada smo se po novom zakonu prilagodili tome. Okupljamo sve privednike sa teritorije Despotovca. Ranije su udruženja privrednika slabije radila u celoj Srbiji, jer nije bilo moguće dobiti neke olakšice preko Privredne komore. Sada se situacija menja jer će komora i lokalna udruženja imati daleko veći uticaj na privredna kretanja. Sada će privrednicima udruženja biti interesantnija jer će moći da ostvaruju mnogobrojne pogodnosti,  kaže Janković

Dobra saradnja privednika sa lokalnom vlašću rezultirala je da opština već nekoliko godina nije podizala takse za privrednike.

-Uvek smo imali predstavnike privrednika u Opštinskom veću. Sada je ispred privrednika član veća Srđan Milanović direktor Zastava metala. Uvek smo imali dva ili više privrednika u veću. Sada će Milanović preuzeti Kancelariju za dijasporu, jer su iseljenici izgubili poverenje, a ima zainteresovanih povratnika koji su se prepoznali u poljoprivredi, imamo više zasada voća, navodi Janković.

Zaključkom Vlade Srbije pogon Fabrike kablova površine 7,5 hektara i halom od 3.000 kvadrata prenet je u vlasništvo Despotovca .Vrednost objekta je 2 miliona evra. Vlada Srbije uložila 120 miliona dinara, dok je ostatak od dug Ministarstva odbrane i Fabrike kablova prema Despotovcu. Pored toga, u planu je Indsutrijska zona u Plažanu, površine 4,5 hektara sa halom od 2.000 kvadrata.

-Svi investitori moći će da konkurišu pod istim uslovima u novim industrijskim zonama, bez obzira da li su stranci ili domaći. Idu bolji dani za provrednike i građane Despotovca. U pregovorima smo za izgradnju hotela i pratećih objekta na potesu Resavske pećine. To je bilo neophodno za dalju afirmaciju turizma,jer nemamo smeštajnih kapaciteta. Turizam se svodi na tranzit, tako da ćemo sa izgradnjom turitičkih objekta moći da uposlimo do 50 radnika i da otkupljujemo od poljoprivrednika prehrambene proizvode, kaže Jaković i dodaje da privrednoj ekspanziji treba dodati i tri hidroelektrane na Resavi, koje su u izgradnji.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac