PREDSTEČAJNI POSTUPAK U SFS ZBOG DUGA OD 35 MILIONA EVRA – SINDIKAT PROTESTUJE

PARAĆIN-Zbog duga od preko 35 milina evra Privredni sud u Kragujevcu doneo jer rešenje o predstečajnom postupku u Srpskoj fabric stakla u Paraćinu, a za 18. maj zakazano je ročište o postojanju stečajnog razloga i pokretanjnu stečajnog postupka, stoji na sajtu tog suda. Praktično, ukoliko bude pokrenut stečajni postupak 800 radnika naćiće se na ulici.

Živojin Matejić

-Organizovaćemo protest radnika ,,Za spas SFS” ispred kapija preduzeća u četvrtak u 13 sati, jer fabrika, koja ima tradiciju od 110 godina, nije kriva za ovakvu situaciju, a pogotovo ne 800 radnika koji treba da idu na biro.  Firma iz Čačka koja ima dva zaposlena potražuje od SFS sa kamatama 47 miliona evra, toliko sam saznao od rukovodstva. Tu nešto nije normalno, kada ta firma ima veća potraživanja od Srbijagas, kaže predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

Nedavno je zbog teške situacije u tom preduzeću sa funkcije direktora smenjena Verica Matković i postavljen Nebojša Bogdanović.  Ona je na tu funkciju postavljena u oktobru 2015. godine, kada je bugarski tajkun Cvetan Vasilev dotadašnji vlasnik SFS prodao većinski paket akcija srpskom trgovcu oružjem Petru Crnogorcu, odnosno njegovoj firmi ,,CPR Impeks”. Tada je smenjen Boriša Vukovića, nekadašnji visoki funkcioner JUL. Verica je inače supruga nekadašnjeg visokog funkcionera SPS i direktora smederevske Železare Dušana Matkovića.  Uporedo sa promenom direktora menja se i sastav Upravnog odbora na čije čelo dolazi biznismen i sportski radnika Milorad Puštica, te Petrov otac Svetozar Crnogorac. U novombru iste godine beogradska firma „CPR Impeks“, koja se bavi trgovinom oružja i vojne opreme, objavljuje da je novi vlasnik Srpske fabrike stakla, te da je namirila dugovanja SFS, a da je stečaj izbegnut. Ova firma, čiji je vlasnik Petar Crnogorac, potpisala je, stoji u tom saopštenju 16. oktobra 2015 godine ugovor s bugarskom firmom „Glas industri“ o preuzimanju većinskog paketa akcija paraćinske staklare uz obavezu deblokiranja računa, rešenja problema stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike. Trenutno konzorcijum Rubin-Glass indust ima 67 odsto akcija SFS, dok je 32 odsto akcija Glas industry AD blokirao stečajni upravnik Korporativne banke u Sofiji .
„CPR Impeks“ je tada uplatio nešto više od 600 miliona dinara za akutne obaveze SFS koje su pretile da preduzeće oteraju u stečaj. Tada je ta fabrika dugovala 12 miliona evra namenjenih firmama i bankama-poveriocima i još devet miliona evra za pokriće dugovanja za struju i gas. Stari dug za gas iznosio je 32 miliona evra. Vlasnik ,,CPR Impeks” je Petar Crnogorac, sin Svetozara Crnogorca, bivšeg direktora „Zastava oružja“.

– Za mesec dana naše firme ‚CPR Impeks‘ i ‚Tehnoremont‘ uspele su da spreče stečaj fabrike, da se juče posle više od godinu dana deblokira žiro račun firme i izvrše sve obaveze prema državi, isticano je u tadašnjem saopštenju.
Agencija za privatizaciju je u junu te godine priznala da je Vasilev  ispunio investicione obaveze iz ugovora do 2012 godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *