JAGODINA-Savez izviđača Južne Koreje u Jagodini je promovisao kandidaturu za svetsku smotru izviđača “Globalnom timu za planiranje”, dok je Savez izviđača Srbije bio podrška. Na treningu je učestvovalo  22 učesnika iz 12 zemalja. Zanimljivo je da su učesnici koji su prevalili najkraći put bili su učesnici iz zemalja regiona, dok je učesnik, član Saveza izviđača Belizea putovao 27 sati da bi bio deo ovog treninga.

Oni su tokom petodnevnog treninga imali prilike da se upoznaju sa predloženim konceptom programa koji je Savez izviđača Južne Koreje osmislio za Svetsku izviđačku Smotru – Džemobri, za čije domaćinstvo su kandidati.

Upoznali su se radom Saveza izviđača Srbije, tradicijom Srbije, prezentovana im je predstojeća Smotra Saveza izviđača Srbije.

Prvi dan treninga je bio rezervisan za upoznavanje i za predstavljanje programa treninga učesnicima.  Na pozdravnoj večeri gosti su bili predstavnici Saveza izviđača Srbije, Marijana Tonić, zamenica starešine Saveza izviđača Srbije i Ivana Andrašević, generalna sekretarka Saveza izviđača Srbije.

Tokom drugog dana treninga učesnici su imali tu čast da im gosti tokom treninga bude njegova Ekselencija Ju De Đong, Ambasador Republike Koreje u Srbiji i gradonačelnik Jagodine gospodin Ratko Stevanović. Obrađene su teme vezane za koncept “Gobalnog tima za planiranje”, koncept “Seme budućnosti” koji je jedan od osnova predloženog programa za Džembori, kao i o održivosti Džemborija i o tome kako napraviti najinkluzivniji Džembori do sada. Učesnici su podeljeni u manje grupe u okviru kojih su i radili. Nakon ispunjenog dan, usledio je “Ilegalac u Jagodini” koji je imao za krajnji cilj lokaciju restorana u kom su imali organizovanu večeru.  Kao nagradu za produktivnost, učesnici su imali priliku da se oprobaju u kartinigu.

Treći dan je bio opredeljen za izlet tokom kog su posetili Manastir Manasiju, Resavsku pećinu, Vodopad veliki buk u Lisinama i Odred izviđača “10 oktobar” u Velikoj Plani koji je za učesnike treninga organizovao avantura park u gradskom parku. Kraj dana je bio rezervisan za međunarodno veče na kom su imali priliku da predstave svoju kulturu i nacionalnu hranu.

Program četvrtog dana treniniga je bio posvećen javnom nastupu i veštinama prezentacije. Popodne je bilo opredeljeno za prezentaciju rezultata i kreiranje “rezolucije” sa zaključcima treninga. Nakon dodele sertifikata, učesnici su u toplom domu porodice Jovanovski imali oproštajnu večeru i ceremoniju zatvaranja.

U petak, učesnici su polako krenuli nazad svojim domovima.

Savez izviđača Južne Koreje je izuzetno zahvalana na domaćinstvu i uloženom trudu da ovaj trening bude što produktivniji.