ĆUPRIJA-Radnici Doma zdravlja u Ćupriji, koji su u postupku prinudnog izvšrenja sa budžetskog računa opštine naplatili 70 miliona dinara, moraće ta sredstva sada vrate u lokalnu kasu. Naime, Ustavni sud Srbije je poništio sudska rešenja o izvršenju na osnovu kojih su  radnici te ustanove naplaćivali potraživanja sa računa lokalnog budžeta. Predsednik te opštine Ninoslav Erić je naglasio kako bi budžet opštine Ćuprija, da su izvršenja nastavljena,  bio u blokadi, kao i da je Ustavni sud Srbije ovakvu odluku doneo nakon što se Opština Ćuprija „žalila zbog nepravičnog suđenja jer je povređen član 32. Ustava Republike Srbije”, odnosno pravo na pravično suđenje. Erić je dodao kako su radnici Doma zdravlja bili zavedeni, a da bi sada bilo pošteno da teret popvraćaja sredstava u budžet opštine padne na teret „onih kojima je bila namera da naprave potop u Ćupriji“. Podsetimo pomoravski sudovi su rešenja o izvršenju donosili na osnovu platnih listova na kojima jasno stoji ime drugog poslodavca, pozivajući se u preambuli na zakon koji je važio do 2000. godine.

-Radnici moraju svoja prava da ostvaruju drugi način, a ne da se naplaću preko budžeta opšine. Opština Ćuprija po zakonu mora da štiti budžet i traži povraćaj sredstava koja su nezakonito skinuta sa računa. U svakom slučaju radnici koji su dobili ta sredstva moraće da ih vrate u budžet. Zašto su oni doneli odluku da traže izvršenje preko budžeta opštine? Da li su ih advokati na to naterali? Mi smo dobili informacije da su advokati radnike pritiskali da rade izvršenje jer je to zakonito,  tada smo rekli da to nije zakonito, pa veći broj radnika nije tražio izvršenje, ali je određen broj to uradio, kaže Erić.

Opština je nekoliko puta obavestila javnost i radnike Doma zdravlja da taj put nije zakonski, upućivani su apeli da se to ne radi i sada će radnici morati da snose posledice, jer će vraćati novac koji je nezakonito skinut sa računa budžeta.

-Do kraja decembra prošle godine sa računa opštine skinuto je 70 miliona dinara, tada je dobijeno autentično tumačenje zakona, zaustavljena je prindna naplata, i da se to nije dogodilo do sada bi račun opštine bio blokiran, navodi Erić i dodaje da su Osnovni i Viši sud imali su podeljena mišljenja, ali da je odluka Ustavnog suda nedvosmislena i izvršenja koja su obavljanja moraju da budu vraćena na ponovno odučivanje.

– Očekujemo poništavanje tih rešenja i povraćaj sredstava u budžet, konstatuje on.

Od 120 neugovorenih radnika u toj zdravstvenoj ustanovi, sada je, posle prelazaka u Opštu bolnicu i racionalizacije nemedicinskog osoblja, ostalo još 29.

-Ministarstvo zdravlja odobrilo je racionalizaciju i u tom postupku radnici mogu da naplate potraživanja i dobiju otpremninu. Na taj način biće smanjenje i obaveze za neisplaćene zarade koje su nastajale predhodnih godina. Najveći problem ove lokalne samouprave biće rešen, najavljuje Erić.

Prema novom zakonskom rešenju domovi zdravlja biće po ingerencijom bolnica.

-Očekujemo odluku Vlade Srbije o izgradnji Internističkog bloka u Opštoj bolnici, što će olakšati prelazak Doma zdravlja. Dobićemo zdravstvenu zaštitu na jednom mestu. Problem zarada u Domu zdravlja biće rešen za mesec dana, ali ostaje problem plaćanja duga za lekove. Umesto za lekove sredstva su trošena za zarade. Tu obavezu moraćemo da rešimo uz pomoć vlade i resornog ministarstva, objašnjava on.

Lokalna samouprava u narednom periodu radiće na projektu da Ćuprija ponovo postane centar zdravstvene zaštite u ovom delu Srbije.