ZAGREB-Dragutin Šurbek (71), po mnogima jedan od najboljih sportista ex Jugoslavije, osvajač 37 medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, bio je počasni gost 72. ulične trke „Memorijal Aleksandar Petrović“. Mnogi bi rekli da u tome nema ničeg posebno zanimljivog. Šurbek i Zdravković se znaju, bili su najuspešniji sportisti bivše države 1983. godine, a alfa i omega najstarije ulične trke u Evropi – Dragan Cale Zdravković poželeo je da vidi i ugosti starog poznanika… Ipak, ako uzmete u obzir kontekst srpsko-hrvatskih odnosa ili hrvatsko-srpskih, svejedno, – na koje i čokoladice negativno utiču – svaki proboj pameti na ovom delu sveta treba zabeležiti.

Dakle, kao melem su delovali aplauzi koje je od ćuprijske publike pobrao ovaj simpatični šampion, dok se na bini 72. ulične trke prisećao kako su ga Japanci zvali da im pokaže tajne svoje veštine. Lekovito je bilo samo posmatrati ovog šarmantnog gospodina, kome nije bilo teško da odvoji dobar deo svog dvodnevnog boravka u Ćupriji za građane koji su hteli da porazgovaraju s njim. A bilo ih je – od klinaca, preko legendarnog ćuprijskog stonotenisera Ćurića do nešto starijih, koji i najbolje pamte ovog Zagrepčanina rođenog 1946. godine.

I onda, tek dan nakon Šurbekovog povratka u Zagreb, na i-mejl adrese predsednika opštine Ćuprija Ninoslava Erića i Dragana Zdravkovića, predsednika Sportskog saveza Ćuprije, stigla je zahvalnica ili zahvala, opet svejedno,  koju je u ime Dragutina Šurbeka uputio univerzitetski profesor Marcel Vučetić, takođe gost Ćuprije na 72. uličnoj trci „Memorijal Aleksandar Petrović“, odnosno na obeležavanju Dana opštine.

-Poštovani predsedniče, gospodine Eriću i dragi gospodine Zdravkoviću,

Dozvolite mi da se u ime gospodina Dragutina Šurbeka i moje osobno najtoplije zahvalim na prijemu i gostoprimstvu koje ste nam pružili.

Cjelokupna organizacija i utrka bili su na vrlo visokom nivou. Čestitam.“

Nesumnjivo je, dakle, da su pobednici ovogodišnje glavne trke Amela Terzić i Džo Maina Mbantu. Pobednici Dana opštine su, van svake konkurencije, Ćupričani, Dragutin Šurbek i profesor Vučetić.